På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Symptomer ved kreft i tykk- og endetarm

Symptomene på tarmkreft er avhengig av kreftsvulstens lokalisasjon. Mange pasienter har relativt langvarige og beskjedne plager før diagnosen blir stilt. Alle typer endringer i avføringsvaner er symptomer man bør være oppmerksom på.

Klassiske symptomer ved kreft i ulike avsnitt av tarmen

Høyre side av tykktarmen: Vekslende/endret avføringsmønster og påvisning av anemi (lav blodprosent) som kan gi redusert allmenntilstand. Slanke personer kan også merke en oppfylning nede til høyre i magen.

Venstre side av tykktarmen: Vekslende løs og fast avføring og knipsmerter er vanlig. Pasienten kan merke blod i avføringen og kan ha anemi.

Endetarmen: Vekslende løs og fast avføring og synlig friskt rødt blod utenpå avføringen, dessuten knipsmerter i magen. Senere tilkommer hyppig avføring, raskt innsettende avføringstrang, og økende blødning. 

Diaré uten andre symptomer eller funn er sjelden forårsaket av tarmkreft.

Tarmslyng (Ileus)

Hvis svulsten vokser til en viss størrelse, kan tarmlumen bli trangt (stenose). Dette fører til passasjehinder for tarminnholdet, og til slutt eventuelt  til et komplett hinder (ileus) slik at ikke noe tarminnhold passerer forbi. Da hoper det seg opp luft, væske og matrester i tarmene ovenfor passasjehinderet. På folkemunne kalles dette tarmslyng selv om passasjehinderet ikke er en følge av at tarmen har slynget seg.  

Cirka 15 % av alle med kreft i tykktarmen blir innlagt akutt på grunn av passasjehinder i tarmen- ileus (tarmslyng). Hinderet kan sitte akkurat ved overgangen mellom tynntarmen og tykktarmen og pasienten har da knipsmerter, ofte noe utspilt mage og har ofte vært kvalm og kastet opp. Ileus kan også oppstå ved svulst i venstre side av tykktarmen og pasienten har da knipsmerter, kraftig utspilt mage, og har gjerne kastet opp og det har kommet lite/ingen luft eller avføring i flere dager. Kreft i endetarmen gir sjeldnere ileus (mindre enn 5 %).

Perforasjon

Hos noen pasienter oppstår perforasjon av tarmveggen før de kommer til behandling. Ved ileus med komplett hinder i venstre side av tykktarmen,  kan øvre del av tykktarmen (cøkum) blåse seg opp så kraftig at tarmveggen perforerer og pasienten får bukhinnebetennelse. Dette krever akutt operasjon.

Mer sjelden (cirka 5 %) kan det gå hull på tarmveggen i eller like ved kreftsvulsten og det danner seg da vanligvis en lokal abscess (verkebyll) utenfor tarmveggen. Første tiltak er da ofte å drenere abscessen ut på huden og operasjon foretas noe senere. Mange av pasientene som får ileus søker ikke lege og blir ikke innlagt før mange dager etter at symptomene oppstod, og de kan da være i meget skrøpelig forfatning. Ved ileus og særlig når det i tillegg har oppstått perforasjon, er det høy risiko for alvorlige komplikasjoner etter akutt operasjon.

Differensialdiagnoser

En del tilstander kan gi lignende symptomer og forveksles med tarmkreft:

  • Betennelse i utposninger av tarmveggen (divertikulitt) kan gi samme symptomer som perforasjon ved kreftsvulst.
  • Kolitt (ulcerøs kolitt og Crohn) gir nesten alltid løsere avføring enn vanlig og den kan inneholde blod; knipsmerter kan forekomme, særlig ved Crohns sykdom.
  • Friskt, rødt blod utenpå avføringen, eventuelt på papiret, ses ved hemoroider og ved stråleskader i bekkenet (for eksempel etter strålebehandling av prostata eller livmorhals).
  • Irritabel tarmsykdom gir oftest vekslende avføring, smerter, mye luft og rumling. 
Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2021
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil