På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

EP-kur ved testikkelkreft

EP  er en kombinasjonskur som består av medikamentene  etoposid og cisplatin. En kur gis over fem dager. Kurene gis hver 3. uke. Hvor mange kurer som gis, vurderes individuelt. Kuren gis til pasienter med testikkelkreft.

Før hver kur tas blodprøver. Dette gjøres enten dagen før eller samme dag som du skal ha kur.

Hvordan kan jeg forberede meg?

På morgenen kurdagen skal du ta kvalmeforbyggende medikamenter. Disse tas etter anvisning fra lege. Vi anbefaler at du spiser vanlig frokost før du kommer til behandling.

Hvordan foregår behandlingen?

Før kuren starter får du lagt inn en kanyle i en blodåre på armen. Behandlingen tar  fem–seks timer hver dag. Det brukes en dråpetellemaskin (infusjonspumpe) for at riktig mengde væske skal gå inn på riktig tid.

Bivirkninger det kan være nyttig å kjenne til i forbindelse med EP-kuren

Kvalme og oppkast

Uten forebyggende kvalmebehandling er kvalme (og eventuelt oppkast) vanlig ved denne kuren. Kvalme og uvelhetsfølelse kan vedvare i inntil en uke. Kvalme forebygges ved å ta de kvalmeforebyggende medikamentene legen har foreskrevet. Anbefalinger for bruk følger pakningene. Fortsett med kvalmeforebyggende medikamenter så lenge legen anbefaler, selv om du ikke opplever kvalme. Det kan være effekten av tablettene som forhindrer kvalmen. Du får også resept på medikamenter du kan ta i tillegg dersom du likevel blir kvalm.

Dersom kvalme blir et problem for deg når du er hjemme og de rådene du har fått ikke hjelper, tar du kontakt med fastlegen eller lokalsykehuset. Noen kan ha god effekt av å få andre typer kvalmestillende medikamenter.

Nyrefunksjon

Cisplatin kan gi svekkelse av nyrefunksjonen. Det er viktig at du får i deg tilstrekkelig væske og opprettholder god urinproduksjon. Du må drikke mye, 2–3 liter daglig på kurdagene. For å vite at du får i deg nok, skal du måle alt du inntar av væske. I  tillegg får du væske intravenøst i forbindelse med kuren. For å vite at nyrene skiller ut all væsken, veies du hver morgen og for noen måles også urinmengden som skilles ut. Dersom kroppen ikke skiller ut nok væske, vil du få vanndrivende medikamenter.

Allergiske reaksjoner

Cisplatin og etoposid kan i svært sjeldne tilfeller gi allergiske reaksjoner under kur. Symptomer på allergiske reaksjoner kan være varmefølelse i ansiktet, utslett og kløe, tungpust, trykkfornemmelse i brystet og akutte ryggsmerter.Sykepleier vil igangsette behandling og kontakte lege.

Nevrologiske symptomer

Cisplatin kan gi prikking, nummenhet eller følelsesløshet i fingre og/eller tær. Hos de fleste reduseres plagene etter hvert.

Hårtap

De fleste mister håret av denne cellegiftkuren. Det gjelder i varierende grad også kroppshår som øyevipper, øyebryn og kjønnshår. Håret kan falle av i løpet av de første to til tre ukene etter oppstart med cellegift, eller det kan gradvis tapes over en periode på flere uker. Etter avsluttet cellegiftbehandling kommer håret tilbake. Håret kan endre litt karakter, både når det gjelder farge og struktur.
NAV dekker utgifter til parykk eller hodeplagg. Du kan få rekvisisjon av lege.

Hudforandringer

Vi anbefaler at du er forsiktig i solen. Du bør bruke høy solfaktor (ove 20) da cellegift kan gi økt følsomhet for sol.

Påvirkning av benmargen

Benmargen produserer røde og hvite blodlegemer, samt blodplater. Cellegiften kan føre til forbigående nedsatt produksjon, slik at antallet reduseres. Dette kan medføre svekket infeksjonsforsvar (lavt antall hvite blodlegemer), tendens til neseblødning og hudblødninger (lavt antall blodplater), samt blodfattighet (lav blodprosent). Ved svært lavt antall hvite blodlegemer, kan det være risiko for alvorlig infeksjon som må behandles i sykehus.

Forsøk å leve et mest mulig normalt liv, men hvis mulig unngå nærkontakt med mennesker du vet har en infeksjon, som for eksempel forkjølelse.

Kontakt umiddelbart lokalsykehus (om det så er midt på natten) dersom du:

  • føler deg uvel, har sykdomsfølelse og/eller har symptomer på infeksjon (for eksempel hoste, frysninger, diaré, svie ved vannlating).
  • har feber over 38,3°C eller høyere målt en gang eller vedvarende temperatur  på 38,0°C eller høyere i mer enn en time. Det er anbefalt at du tar temperaturen i endetarmen med et elektronisk termometer.
  • har nese- og/eller hudblødninger.

I minst en måned etter cellegiftbehandlingen må det tas spesielle hensyn ved eventuelle behov for antibiotika (du skal ikke ha aminoglykosider). Dersom du får behov for antibiotika, bør du fortelle at du nylig har fått cellegift som kan påvirke nyrefunksjon.

For å stimulere til økt produksjon av hvite blodlegemer må noen pasienter ta en sprøyte med vekstfaktoren pegfilgrastim. Sprøyten settes 1–2 dager etter kur.

Forstoppelse

Forstoppelse kan forekomme ved behandling med cellegift og bruk av kvalmeforebyggende medikamenter. Du kan i noe grad forebygge dette ved å drikke rikelig, spise fiberrik kost og holde deg i fysisk aktivitet.

Ofte er det nødvendig å bruke avføringsmidler i en periode. Det anbefales et mildt virkende avføringsmiddel, som Levolac®/Dufalac®/Movicol®. Dersom dette ikke er tilstrekkelig, kan du trenge sterkere midler, som for eksempel Laxoberal® dråper. Avføringsmidlen får du kjøpt uten resept på apoteket.

Tretthet/konsentrasjonsvansker

Du kan føle deg trett under behandlingen, med økt behov for å hvile. Opplevelsen av tretthet er mest uttalt den første uken etter kur. Det er viktig å finne en balanse mellom aktivitet og hvile. Gi deg selv lov til å hvile mer enn du gjør til vanlig. Undersøkelser viser at det er gunstig å være i noe fysisk aktivitet, men ikke press deg selv for hardt. Noen opplever endret hukommelse og nedsatt evne til å konsentrere seg. Hos de aller fleste retter dette seg etter endt behandling.

Påvirkning av hørselen

Cisplatin kan i enkelte tilfeller påvirke det indre øret i form av øresus, pipelyder og nedsatt hørsel. Nedsatt hørsel normaliseres for de fleste etter hvert, men kan vedvare etter avsluttet behandling. Unngå støyskader, da det kan forverre disse plagene.

Såre slimhinner

Cellegiftbehandling kan gi tørre og såre slimhinner i munn og svelg. Såre slimhinner og nedsatt spyttproduksjon kan føre til hull i tennene, tannkjøttproblemer og gi grobunn for oppvekst av bakterier og sopp. God munnhygiene kan forebygge problemer. Plagene kommer gjerne den første uken etter avsluttet kur, og hos noen kan de vare gjennom hele behandlingsperioden. Slimhinnene i nesen og øynene kan også bli såre/tørre. Sårhet i øynene kan opptre som tåreflod eller føles som sand i øynene.

Diaré

Hos noen pasienter kan cellegiftbehandling gi forbigående sår og irritert tarmslimhinne, og forårsake diaré. Ved diaré taper kroppen væske og salter.

Hvis du opplever vandig diaré i mer enn ett døgn eller har flere løse avføringer daglig i mer enn et par dager, må du kontakte fastlegen/lokalsykehuset.

Nedsatt fruktbarhet

Produksjon av sædceller påvirkes, og dette gjør at befruktningsevnen blir nedsatt. Så sant det er mulig, vil du få tilbud om å fryse ned sæd før behandlingen starter. Hos de fleste vil sædproduksjonen bedre seg de første årene etter cellegift. På grunn av risiko for skade på sædceller er det viktig å bruke sikker prevensjon under og det første året etter avsluttet cellegiftbehandling.

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil