På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Fjerning av lymfeknuter på bakre bukvegg ved spredning

Spørsmål om fjerning av av lymfeknuter på bakre bukvegg

Testikkelkreft sprer seg oftest via lymfebanene. Ved spredning til bakre bukvegg er det nødvendig å fjerne lymfeknuter etter gjennomført cellegiftbehandling. Det utføres kun fjerning av lymfeknuter på bakre bukvegg (lymfeknutetoalett) ved non-seminom med spredning til lymfeknuter.

Hovedmålet er å helbrede sykdommen, men inngrepet har også diagnostisk betydning for å vite om det er restsvulst i lymfeknutene og om denne er ondartet eller godartet. Dette vil ha betydning for eventuell tilleggsbehandling og oppfølging av pasienten.

Beskrivelse av operasjonen

Kirurgisk fjerning av lymfeknuter er en omfattende operasjon og tar vanligvis to til tre timer. Inngrepet utføres i narkose.

Pasienten ligger i ryggleie. Det lages et langt midtlinjesnitt fra rett nedenfor brystbenet til under navlen.

Ved lymfeknutetoalett på bakre bukvegg fjernes lymfeknuter langs store blodkar. Alt fettvev med lymfekjertler langs og bak hulvenen (vena cava) på høyre side og/eller hovedpulsåren (aorta) på venstre side fjernes. Inngrepet kan gjøres enten venstresidig eller høyresidig, eller det kan gjøres et totalt lymfekjerteltoalett som omfatter begge sider samtidig.

Sæduttømming i urinblæren (retrograd ejakulasjon) kan en sjelden gang oppstå etter denne operasjonen. Denne bivirkningen er den senere tid betydelig redusert på grunn av bedre operasjonsteknikker.

Her kan du se en video som viser kirurgisk fjerning av lymfeknutene. Videoen er laget for helsepersonell og viser en autentisk operasjon. Vi advarer mot sterke inntrykk. Klikk for å se video

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil