På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Kirurgisk fjerning av testikkel

Spørsmål om fjerning av testikkel

Kirurgisk fjerning av testikkel utføres når ultralyd eller klinisk undersøkelse viser at det er kreft i testikkelen. Ved usikker diagnose må det tas en vevsprøve av testikkelen. Undersøkelsen utføres gjennom et operasjonssnitt og det gjøres umiddelbart mikroskopisk undersøkelse. Er svulsten ondartet, fjernes testikkelen i samme seanse. I enkelte tilfelle kan det være aktuelt å ta vevsprøve av testikkel på motsatt side.

Før inngrepet skjekkes tumormarkører i blodet. (AFP, hCG og LD).

Beskrivelse av operasjonen

Inngrepet utføres i narkose eller ryggmargsbedøvelse. Det legges et skråsnitt i lysken og en bit av svulsten tas ut til frysesnitt. Dersom frysesnittet bekrefter at svulsten er ondartet, fjernes testikkelen fullstendig. Det plasseres eventuelt testikkelprotese i pungen, hvis pasienten ønsker det. Protesen har form som en testikkel og finnes i forskjellige størrelser.

Etter operasjonen observeres  blodtrykk, puls og bandasje for å avdekke eventuelle blødninger.

Videre utredning og behandling avhenger av kreftens utbredelse.

 

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil