På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Blokking av spiserør

Blokking av spiserør er aktuelt for pasienter som har fjernet en del av spiserøret kirurgisk, og hvor det er laget en skjøt (anastomose) mellom resterende spiserør og magesekk. Dannelse av arrvev rundt skjøten fører ofte til en innsnevring i passasjen. Dette kan  gjør det smertefullt og vanskelig for pasienten å svelge. Hensikten med blokking er å utvide forsnevring og dermed øke plassforholdet i spiserøret. Blokking gjøres vanligvis 6 uker etter operasjon, og det er vanlig å måtte gjenta selve blokkingen 6–8 ganger. Hos noen pasienter kan det være hensiktsmessig at pasienten får en stent for blokking.

Ved kjent hjerteklaffefeil gis eventuelt antibiotika for å forebygge betennelse i hjertets indre hinne (endokarditt). Pasienter med insulinkrevende diabetes behandles etter egne retningslinjer. Pasienter skal ikke ta blodfortynnende og betennelsesdempende medisin de siste 5 dagene før blokkingen. 

Beskrivelse av inngrepet

Før inngrepet tas eventuelle løse tannproteser ut. Pasienten ligger på venstre side på undersøkelsesbenken. Det gis beroligende og smertestillende medisin. Lokalbedøvelse sprayes i svelget og  inngrepet utføres ved hjelp av et gastroskop som er en fleksibel slange. Gastroskopet er forsynt med en kamera på tuppen, et lyssystem og en eller to arbeidskanaler. Slimhinnene kan dermed inspiseres og bildene overføres til en monitor.

Gastroskopet føres inn gjennom munnen, nedover spiserøret og til innsnevringen. Det blåses inn luft for å spile ut spiserøret og magesekken og derved bedre oversikten under innføringen av skopet. En blokkeballong føres ned i spiserøret gjennom en kanal i gastroskopet. Ballongen plasseres midt i innsnevringen og blåses opp. Hos andre pasienter kan såkalte blokkepinner være et godt alternativ. Når ballongen fylles med vann under trykk blokkes vevet ut. Man lar vanligvis trykket stå i cirka 3 minutter. Ballongen tømmes og trekkes ut sammen med gastroskopet. Smerter, brekningstendens, trykkfornemmelse og oppblåsthet er vanlige ubehag under og like etter undersøkelsen. Blokkingen tar vanligvis cirka 10 til 30 minutter.

Pasienten kan spise og drikke tidligst etter 1 time på grunn av lokalbedøvelsen i svelget. Ved poliklinisk undersøkelse kan pasienten reise hjem etter 2 til 4 timer. 

Etter blokkingen er det viktig å observere tegn til blødning dersom det er tatt vevsprøve eller polypper er fjernet.  En sjelden gang ser man en brist/sprekk i vevet, slik at luft siver ut i mediastinum og beveger seg ut i underhuden på halsen. Hvis dette skjer må pasienter som er reist hjem ta kontakt med sykehuset for eventuell å ta røntgen toraks for å bekrefte tilstanden.

Video av blokking av spiserøret

 

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil