På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Elastrometisk pumpe

Elastometisk pumpe (Baxterpumpe®) er en liten pumpe. Ballongen inne i pumpen fylles med det medikamentet du skal ha. Pumpen starter umiddelbart når den kobles til det venøse kateteret. Pumpen vil fortsette kontinuerlig frem til den er tom eller du kobles fra. Du vil kunne se at ballongen inne i pumpen gradvis blir mindre ettersom medikamentmengden minker.

Baxterpumpe, foto.

Baxterpumpe

Hvordan foregår behandlingen?

Før kuren starter får du lagt inn et sentralt venøst kateter som kalles veneport (VAP). Pumpen vil bli koblet til kateteret. Pumpen kan du ha i en veske du får låne hos oss. Infusjonshastigheten er optimal når pumpen og koblingen er plassert på samme nivå. Vesken bør derfor plasseres over skulderen for å sikre riktig høyde. Du kan reise hjem med pumpen og komme tilbake til sykehuset når det er tid for å koble den fra.

Viktig i forbindelse med bruk av elastometisk pumpe

  • Infusjonshastigheten reguleres av temperatur. Sterk varme eller kulde bør derfor unngås.  Hastighetsregulatoren på pumpen sitter ytterst på slangen, og det er derfor viktig at denne pakkes inn og festes tett inntil kroppen slik at den holder varmen
  • Unngå at pumpen utsettes for direkte sollys.
    Det er viktig at klemmene på kateteret ikke lukkes, eller at du får knekk på slangen.
  • Når du sover plasseres pumpen på omtrent samme nivå som hastighetsregulatoren. Gjerne i hodehøyde og ikke under dynen.
  • Du kan fint være aktiv så lenge du unngår at pumpen utsettes for vann, sterk varme eller kulde.
  • Pumpen må ikke utsettes for vann. Heng pumpen opp i en plastikkpose eller legg den på en stol eller lignende utenfor selve dusjen. Selve VAP-nålen må dekkes med dusjbandasje.

Kontakt sykehuset dersom:

  • det oppstår lekkasje ved noen av koblingene.
  • ballongen inne i pumpen forblir uendret i ett døgn.

 

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil