På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Om spinalpunksjon

Spørsmål om spinalpunksjon

Hvorfor gjennomføres undersøkelsen?

Spinalpunksjon gjøres for å undersøke spinalvæskens utseende, trykk og innhold av celler, protein, sukker og kreftceller. Uklar spinalvæske tyder på en eller annen prosess, for eksempel infeksjon, blødning med mer.

Hvor lenge varer undersøkelsen?

Undersøkelsen tar 10–30 minutter.

Hvordan forbereder jeg meg?

Legen sjekker på forhånd øyebunnen for å se om det er overtrykk i hjernen (ophtalmoskopi).

Hvordan foregår undersøkelsen?

Under undersøkelsen ligger du enten i sideleie med bøyde ben og rygg (fosterstilling) eller sitter. Du får en tynn nål i en tynn hylse inn mellom to ryggtagger i korsryggen inne i spinalkanalen for å ta ut spinalvæske. Væsken samles i ett eller flere glass. Når legen har nok spinalvæske, dras hylsen ut. Hullet etter røret tetter seg av seg selv.

Gjør det vondt?

Den som blir undersøkt med spinalpunksjon kjenner et stikk i ryggen. Hvor ubehagelig du synes undersøkelsen er, er svært individuelt. Hvis du ønsker kan du få bedøvelse.

Hvilke forholdsregler bør jeg ta etter undersøkelsen?

Hvis du får cellegift bør du ligge et par timer etter undersøkelsen. Hvis det er en diagnostisk undersøkelse kan du stå opp med det samme. Hodepine kan forekomme etter spinalpunksjon.

Når får jeg resultatet?

Resultatet av undersøkelsen får du vanligvis i løpet av 1–3 dager.

Cellegiftbehandling i ryggmargsvæsken 

I de tilfellene av lymfekreft hvor det er økt risiko for å få kreftceller over i sentralnervesystemet (CNS) gis det også cellegift direkte i spinalvæsken (intratekale injeksjoner). Spinalvæsken er hjerne/ryggmargsvæsken som sirkulerer i hjernehulrommene og mellom hjernehinnene som omslutter hjernen og ryggmargen.

Cellegift går generelt ikke over til blod/hjernebarrieren, og det er nødvendig å sette dette direkte i spinalkanalen. Dersom det påvises spredning til sentralnervesystemet ved diagnosetidspunkt, intensiveres behandlingen.

Hvordan foregår behandlingen?

I oversikten over behandlingsopplegget ditt ser du når og hvor ofte du skal ha cellegift direkte i spinalvæsken.

Under behandlingen ligger du i sideleie med bøyde ben og krum rygg (fosterstilling) eller sitter med krum rygg. Det blir lagt en tynn nål inn mellom to ryggtagger i korsryggen inn i spinalkanalen. Innernålen taes ut, og det blir satt små mengder av cellegift direkte i spinalvæsken.

Enkelte ganger tas spinalundersøkelse først.

Hvilke forhåndsregler bør jeg ta etter behandlingen?

For å fordele cellegiften i hele spinalrommet, skal du ligge flatt på ryggen med sengen tippet bakover, slik at hodet er det laveste punkt. Slik skal du ligge i to timer. Etter dette bør du ligge i to timer til, helt flatt. Dette gjøres for å forebygge hodepine som kan skyldes lekkasje av spinalvæske gjennom innstikkstedet.

 

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil