Tilbake

Soleksponering ved medikamentell kreftbehandling

Sollys har mange gunstige effekter på helse og livskvalitet, og i sommerhalvåret er sola den viktigste kilden til vitamin D for friske mennesker som er normalt mye ute. Normal bruk av solkrem påvirker ikke nivået av vitamin D i betydelig grad. I vintermånedene i Norge er det ikke nok UVB-stråling fra sola til at det dannes vitamin D i huden. De som har et lavt vitamin D-nivå, kan oppnå tilstrekkelig nivå gjennom kosten (fet fisk eller mat beriket med vitamin D, eksempelvis margarin og den grønne lettmelken) og tilskudd, som tran. De med spesielle sykdommer bør diskutere behov for tilskudd med legen sin.

Noen legemidler kan imidlertid gjøre huden mer følsom for sollys (UVA og UVB stråler), og føre til ulike former for hudreaksjoner. Slike reaksjoner kalles fotosensitivitet og er relativt sjeldne. Fotosensitivitet kan gi seg utslag i forsterket solbrenthet med rødhet, utslett, kløe, kviser og/eller hevelse.

Med medikamentell kreftbehandling menes ulike typer cellegift og andre legemidler som brukes i behandling av kreft. Vær oppmerksom på at eventuelle fotosensitivitetsreaksjoner også kan skyldes andre medikamenter enn kreftlegemidler. Du bør avklare med din lege i hvilken grad du får andre medikamenter som kan gi slike reaksjoner.

Hyperpigmentering (pigmentflekker) er en vanlig bivirkning ved enkelte typer kjemoterapi. Det kan du få selv om du ikke har vært eksponert for sollys eller solarium. Pigmentforandringene kan gå tilbake når du slutter med medikamentet, men kan også vedvare.

Generelle forholdsregler

Fotosensitivitetsreaksjoner er hovedsakelig forårsaket av UVA-stråler. Vær oppmerksom på at UVA-stråling varierer mindre i intensitet i løpet av døgnet og året enn UVB, og at vindusglass ikke beskytter mot UVA-stråler. Det vil være individuelt hva den enkelte tåler avhengig av hudtype og tidligere medikamentell behandling og/eller strålebehandling.

Forebyggelse og beskyttelse

  • Nyt solen, men unngå å bli solbrent.
  • Bruk solkrem med beskyttelse mot både UVA og UVB-stråler.
  • Bruk eventuelt beskyttende klær og hodeplagg. Husk at lyse klær, tynnvevde stoffer og vått tøy har lavere solbeskyttelse. Bredbremmede hatter beskytter bedre enn caps.
  • Vær oppmerksom på at huden kan være mer følsom enn vanlig, prøv deg frem litt gradvis. Etter håravfall kan hodet være spesielt utsatt.
  • Bruk milde hudpleieprodukter (uparfymert, PH-nøytral).

Behandling

Hvis du får en hudreaksjon bør du informere din behandlende lege og unngå soleksponering (inkludert solarium) for en periode. Uønskede hudreaksjoner kan lindres med fuktige og kjølende omslag. Milde kortisonsalver kan også ha god effekt. Dersom hudreaksjonen ikke bedrer seg i løpet av et par dager eller forverrer seg, bør du igjen konsultere legen din.

Definsjoner

  • Ultrafiolett (UV) stråling er elektromagnetisk stråling med kortere bølgelengde enn synlig lys. UV-stråling kommer naturlig fra sola, men det finnes også kunstige UV-kilder som solarium.
  • UV-stråling deles inn i UVA og UVB. UVA er svakere stråling enn UVB, men har lengre rekkevidde og trenger dypere ned i huden.