På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Fjerning av svulst i prostata gjennom urinrøret (TUR-P)

{"type": "disclosure", "group": "tur-p", "title": "titlefield", "order": 800}

Fjerning av svulst i prostata gjennom urinrøret (TUR-P/transurethral reseksjon av prostata) utføres som lindrende behandling når det er spredning av prostatakreften. TUR-P gjøres når svulsten hindrer avløpet fra urinblæren og/eller det oppstår blødning på grunn av svulstgjennombrudd til urinleder/blærehals. Målet er at pasienten kan leve et så langt og godt liv som mulig med sin prostatasykdom.

Beskrivelse av inngrepet

Før operasjonen tas en urinprøve for å undersøke om pasienten har urinveisinfeksjon. Har pasienten en infeksjon behandles han med antibiotika før, under og etter inngrepet. Inngrepet gjøres i narkose eller med epiduralbedøvelse. Under inngrepet ligger pasienten i ryggleie, med benene i benholdere. Prostatavevet fjernes gjennom urinrøret ved hjelp av en elektrisk slynge.

Det er vanlig med blødninger etter inngrepet. Det legges derfor inn et treveis urinkateter for kontinuelig gjennomskylling. Er det ingen pågående blødning, fjernes kateteret etter et døgn.

Komplikasjoner som kan oppstå:

  • Blødninger er vanlig på grunn av svulstens karrikdom. Hvis blod klumper seg (koagulerer) og samler seg i blæren, må dette fjernes. 
  • Infeksjon
  • Urinlekkasje er sjelden, men kan forekomme hvis svulsten har vokst ned i lukkemuskelen.

Når pasienten har hatt spontan vannlating og resturin i blæren etter vannlating er under 50 ml, kan pasienten reise hjem. Hvis pasienten hadde urinveisinfeksjon da inngrepet ble gjennomført, skal han behandles med antibiotika i cirka 1 uke etter inngrepet.

{/}
Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil