Kirurgisk fjerning av del av tunge ved kreft i munnhule

Ved kreft i tungen kan det være aktuelt å fjerne enten en del av eller halve tungen. Inngrepet avhenger av størrelsen på svulsten og utføres med helbredende siktemål.

Beskrivelse av operasjonen

Kirurgisk fjerning av halve tungen gjøres i narkose. Pasienten ligger i ryggleie. Den aktuelle delen av tungen opereres bort. Man forsøker å bevare tungenerven og tungens bevegelsesnerve. Dekkes ikke underkjeven ved å sy sammen slimhinnen, brukes en neseleppelapp til dekking. Det vil si at over- og underhud skjæres fri fra underliggende ansiktsmuskulatur. Man lager et gjennomgående hull i kinnet til munnhulen, og trekker hudlappen igjennom og syr denne til slimhinnekantene. Sonde legges ned ved behov.

Etter neseleppelapp-operasjon har pasienten ernæringsonde i noen uker, til lappen har grodd til slimhinnekanten og ben. Lappen skjæres over (kuperes) etter cirka 3 uker. Pasienten kontrolleres hos kirurg etter noen uker.

Oncolex, et oppslagsverk skrevet for helsepersonell, viser en autentisk operasjonav av fjening av halve tungen. Klikk her hvis du vil se video