Kirurgisk fjerning av del av tunge ved kreft i munnhule

Ved kreft i tungen kan det være aktuelt å fjerne enten en del av eller halve tungen. Inngrepet avhenger av størrelsen på svulsten og utføres med helbredende siktemål.

Beskrivelse av operasjonen

Kirurgisk fjerning av halve tungen gjøres i narkose. Pasienten ligger i ryggleie. Den aktuelle delen av tungen opereres bort. Man forsøker å bevare tungenerven og tungens bevegelsesnerve. Dekkes ikke underkjeven ved å sy sammen slimhinnen, brukes en neseleppelapp til dekking. Det vil si at over- og underhud skjæres fri fra underliggende ansiktsmuskulatur. Man lager et gjennomgående hull i kinnet til munnhulen, og trekker hudlappen igjennom og syr denne til slimhinnekantene. Sonde legges ned ved behov.

Etter neseleppelapp-operasjon har pasienten ernæringsonde i noen uker, til lappen har grodd til slimhinnekanten og ben. Lappen skjæres over (kuperes) etter cirka 3 uker. Pasienten kontrolleres hos kirurg etter noen uker.

Her kan du se en video som viser kirurgisk fjerning av del av tunge. Videoen er laget for helsepersonell og viser en autentisk operasjon. Vi advarer mot sterke inntrykk. Klikk for å se video