På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Karboplatin-/Paklitakselkur

Denne kombinasjonskuren består av cellegiftene karboplatin og paklitaxel. Den gis blant annet ved kreft i eggstokker, eggledere, livmor, livmorhals og bukhinne 

Hvordan kan jeg forberede meg?

Lev så normalt som mulig. Du må ta kur-medisiner som angitt på resept/eget skriv; kvelden før og på morgenen kurdagen.

Hvordan foregår behandlingen?

Det tas blodprøver før hver kur. Ta blodprøver på sykehusets laboratorier før du møter til angitt tid og sted i innkallelsen. Du får samtale med lege og sykepleier. Legen vurderer blodprøvene og din allmenntilstand før kuren bestilles. Det må påberegnes noe ventetid mens apoteket klargjør kuren.

Kuren gis direkte inn i blodet (intravenøst) gjennom en venekanyle på armen. Det brukes en dråpetellemaskin som sørger for at riktig mengde væske gis på riktig tid. Du kan være i aktivitet, spise og drikke dersom du ikke har fått beskjed om noe annet.

Gjør det vondt?

Stikk fra blodprøve og veneflon kan medføre kortvarig ubehag. Ellers er ikke behandlingen forbundet med smerter.

Hvor lenge varer behandlingen?

Kuren varer i 4,5–5 timer.

Hva skjer etterpå?

Etter at kuren er ferdig, fjernes venekanylen og du kan reise hjem.

Ny kur hver 3. uke. Hvor mange kurer som gis, vurderes individuelt av legen.

Må jeg ta medisiner?

Ja, du må ta kur-medisiner som angitt på resept/eget skriv.

Bivirkninger og komplikasjoner

Bivirkninger og komplikasjoner kan forekomme i ulik grad. Det er viktig at du gir beskjed til lege eller sykepleier dersom noe plager deg slik at vi sammen finner beste løsning for deg.

Allergisk reaksjon

Cellegift kan i sjeldne tilfeller gi allergiske reaksjoner under og etter kur. Symptomer kan være varmefølelse i ansiktet, utslett og kløe, blodtrykksfall, tungpust, trykkfornemmelse i brystet, akutte ryggsmerter, magekramper eller diaré. Du vil få forebyggende medisiner mot dette.

Eventuelle reaksjoner på karboplatin er mest vanlig dersom man har fått 6 kurer eller flere.

Kvalme og oppkast

Kvalme og oppkast kan forekomme ved denne kuren. Du vil få forebyggende medisiner.

Nevropati

Kuren kan påvirke perifere nerver og føre til nummenhet, stikking, prikking, kløe, brennende eller manglende følelse i fingre og/eller tær. Massasje og varme kan gi midlertidig lindring. Symptomene er forbigående i de fleste tilfeller, men noen plager kan forbli.

Hjertet

Kuren kan påvirke hjertefunksjonen og medføre såkalte ledningsforstyrrelser. Det kan vise seg som lavere puls, ofte uten klinisk betydning.

Nyrer

Kuren kan føre til redusert nyrefunksjon. Det viktigste du kan gjøre for å forebygge dette er å drikke rikelig mellom kurene.

Nyrefunksjonen vil bli kontrollert underveis.

Tarm

Kuren kan føre til endret tarmfunksjon. Forstoppelse kan forebygges ved å drikke rikelig vann, spise fiberrik kost og holde deg i fysisk aktivitet. Det kan bli nødvendig å bruke avføringsmidler i en periode. Diaré kan forebygges ved å spise fiberfattig kost. Viktig å drikke rikelig for å erstatte eventuelt væsketap. Det kan bli nødvendig med hemmende avføringsmidler i en periode.

Muskel- og skjelettsmerter

Kuren kan medføre smerter i muskler og skjelett.

Elektrolyttforstyrrelser

Kuren kan påvirke kroppens elektrolytter, som for eksempel natrium, kalium, kalsium og magnesium. Dette kontrolleres med blodprøver og korrigeres etter behov.

Hårtap

De fleste mister håret på hodet av denne kuren. Det medfører i varierende grad også kroppshår som øyevipper, øyebryn og kjønnshår. Håret kan falle av i løpet av de første to til tre ukene etter oppstart med cellegift, eller det kan gradvis tapes over en periode på flere uker. Noen få måneder etter avsluttet behandling kommer håret tilbake. Håret kan endre litt karakter, både når det gjelder farge og struktur. Du får støtte til parykk/hodeplagg.

Hud og slimhinner

Kuren kan føre til tørre og såre slimhinner i munn og svelg. Dette kan føre til hull i tennene, tannkjøttproblemer, munnhulebetennelse (stomatitt) og sopp (mukositt). Plagene oppstår oftest den første uken etter kur og kan for noen vare gjennom hele behandlingsperioden. God munnhygiene og bruk av fluorskyll kan forebygge disse plagene. Slimhinnene i øynene, nesen og skjeden kan også bli tørre og såre. Kuren kan føre til betennelse på øyets bindehinne, kalt konjunktivitt. Symptomer kan være ruskfølelse, tåreflod, svie og kløe i tillegg til at øyet blir rødt og slimhinnen hoven. Dette kan behandles med lokale steroider.

Negler

Kuren kan føre til forandringer på negler som forårsaker neglerotsbetennelse.

Hørsel

Kuren kan skade det indre øret og føre til øresus, pipelyder og nedsatt hørsel.

Skal jeg til kontroll eller følges opp på noen måte

Ja, dette vil du få mer informasjon om.

Faresignaler

Cellegift kan redusere benmargens produksjon av røde og hvite blodlegemer, samt blodplater. Dette kan føre til lav blodprosent, redusert immunforsvar og/eller nese- og hudblødninger. Vi anbefaler å unngå nærkontakt med mennesker med kjent infeksjonssykdom.

Kontakt umiddelbart lokalsykehus (uansett tid på døgnet) og informer om at du får cellegiftbehandling dersom du opplever:

  • En enkelt temperaturmåling ≥ 38,3 °C
  • Vedvarende temperatur ≥ 38,0 °C i mer enn en time
  • Frostanfall (uvilkårlige muskelsammentrekninger)
  • Spontane nese- eller hudblødninger. Småblødninger som skyldes såre slimhinner i nesen er ikke farlig.
  • Andre infeksjonstegn, for eksempel utslett/kløe, kraftig redusert allmenntilstand, endret mental funksjon.
  • Tilstreb så korrekt måling av kroppstemperatur som mulig. Det er anbefalt at du tar temperaturen i endetarmen med et elektronisk termometer.
Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil