På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Ano-/rektoskopi

Spørsmål om ano-/rektoskopi

Ved mistanke om kreft eller betennelse i analkanalen og/eller endetarmen gjøres ano-/rektoskopi. Hensikten med undersøkelsen er å påvise forandringer i analkanalen og/eller endetarmen, og ta vevsprøver. Ano-/rektoskopi er en enkel undersøkelse og gjøres med et rektoskop (eventuelt anoskop), som er et stivt rør med en lyskilde. Med denne inspiseres endetarmen og slimhinnene omkring, vanligvis cirka 25 cm opp fra analåpningen. Baktil i endetarmsampullen, like innenfor analkanalen, kan det være en så stor vinkel at det her er vanskelig å se små forandringer. Dette må vurderes nøye ved at legen kjenner med en finger i endetarmen.

Beskrivelse av undersøkelsen

Under undersøkelsen ligger pasienten vanligvis med bena i benholdere. Før rektoskopet settes inn gjøres nøye undersøkelse av endetarmen med en finger. Rektoskopet smøres inn med smøremiddel og føres inn i analkanalen.  Staven som har ligget inni rektoskopet for å lette innføringen tas ut og skopet føres videre innover i tarmen. Det blåses luft inn i tarmen for å spile ut tarmen slik at oversikten blir best mulig. Luftinnblåsingen gjør at pasienten kan få avføringstrang og kan være litt ubehagelig. Det tas eventuelt vevsprøver på overflaten eller ved hjelp av nål. Skopet trekkes ut med sirkulerende bevegelser slik at hele tarmens omkrets kan inspiseres.

Blødninger etter vevsprøvetaking kan forekomme. Det er vanlig med luftsmerter/mageknip etter undersøkelsen. Ved poliklinisk undersøkelse reiser pasienten hjem samme dag.

Eventuelle prøvesvar foreligger i løpet av 1-4 uker. Det gjøres da avtale om eventuell videre oppfølging og behandling.

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil