Stent legges ned når det er vanskelige passasjeforhold i øvre mage- og tarmkanal, og er et viktig tilbud spesielt for pasienter hvor det ikke er mulig eller tilrådlig å fjerne svulst i spiserøret. Nedleggelse av stent kan gjøre at de fleste pasienter er i stand til å få i seg næring på vanlig måte.
Ved fistel mellom spiserør og luftrør kan det være aktuelt å legge ned en stent både i spiserør og i luftrør for å dekke fistelgangen. Fistel fra spiserør til brysthinnen kan dekkes med en stent i spiserøret. Pussansamling (abcess) kan utvikles på utsiden av spiserøret dersom en stent lukker en fistelgang fra innsiden uten at det samtidig er drenert fra utsiden. Vanligvis vil det være behov for utvendig drenasje på utsiden av spiserøret for å oppnå tilheling.
Beskrivelse av nedleggelse av stent
Ved kjent hjerteklaffefeil gis eventuelt antibiotika for å forebygge betennelse i hjertets indre hinne (endokarditt).
Pasienter med insulinkrevende diabetes behandles etter egne retningslinjer.
Pasienter skal holde opp med blodfortynnende og betennelsesdempende medisin de siste 5 dagene før undersøkelsen.
Røntgen toraks og EKG (hjertefunksjonsprøve) hvis han/hun er eldre enn 60 år og/eller har hjerte-karsykdommer
Faste 6 timer før undersøkelsen
Det gis premedikasjon.
Før inngrepet fjernes eventuelle løse tannproteser og pasienten ligger på rygg på undersøkelsesbordet under inngrepet. Det gis lokalbedøvelse i svelget og beroligende medikamenter. Stentnedleggelse gjøres i forbindelse med skopi. Stentene er laget som et gitter som utvider seg når det skyves ut av sin hylse. Under gjennomlysning føres stenten ned på en guidevaier. På grunn av spenningen i metalltrådene presser den en større åpning gjennom svulstområdet. Stenten er vanligvis dekket av en plastmembran for å hindre at svulstvevet vokser inn i åpningene i metallgitteret.
Når stenten er plassert gjøres gjennomlysning og skopi på nytt for å kontrollere at stenten ligger riktig. Prosedyren tar vanligvis cirka 30 minutter.
Etter at stenten er plassert tar det 2–3 dager før den utvides til optimal størrelse. I denne perioden har pasienten vanligvis økende smerter og det er viktig med god smertelindring. Pasienten observeres med tanke på om han/hun får alvorlig pustebesvær, om luft lekker ut til omkringliggende vev og temperaturstigning.
Det gjøres ofte røntgenkontroll kontrastvæsken for å kontrolere passasjen, og det tas røntgenkontroll av stenten før pasienten kan begynne å spise. Normal kan pasienten reise hjem etter 1–3 dager.
Videoopptak av stentnedleggelse
Komplikasjoner ved selvekspanderende stent
Forskyvning av stenten er sjelden, men likevel den vanligste komplikasjonen.
I enkelte tilfeller vokser svulsten over øvre eller nedre kant. Dette krever at det legges en ny stent delvis inni den gamle.
Stenter som legges gjennom magemunn (cardia) vil gi åpning fra magesekk til spiserør med fare for tilbakestrømming av mageinnhold, eventuelt med innsuging av væske til lungene med påfølgende lungebetennelse.
Pussansamling (abcess) kan utvikles på utsiden av spiserøret.