Den kirurgiske behandlingen vil i stor grad ta sikte på å fjerne hele svulsten. Der hvor dette ikke er mulig, forsøker man å fjerne så mye som er forenlig med et godt funksjonelt resultat. Ved en del svulsttyper er pasientens prognose avhengig av en så total svulstfjerning som mulig. I slike tilfeller gjøres derfor ny MR-undersøkelse umiddelbart etter operasjonen, for å vurdere om hele svulsten er fjernet og for å vurdere om det er behov for ny operasjon.
Det er ofte nødvendig å begrense inngrepet når svulsten utgår fra og vokser inn i hjernevevet. Målet er å forsøke å fjerne tilstrekkelig, og samtidig ikke for mye, slik at pasienten bevarer hjernefunksjon.
Ulike operasjonsmetoder:
- Fjerning av hjernesvulst gjennom hodeskallen (kraniotomi med reseksjon)
- Fjerning av hypofysesvulst gjennom nesen (transsphenoidal reseksjon)
- Fjerning av svulst via endoskop (endoskopisk reseksjon)
I økende grad brukes avanserte MR teknikker og nevrofysiologi til å kartlegge og overvåke viktige funksjonelle områder i hjernen som språk, motorikk, hørsel og syn. Dette gjør det mulig å gjennomføre så fullstendig fjerning som mulig, med godt funksjonelt resultat.
Hydrocefalus
Hydrocefalus, opphopning av væske i hjernen på grunn av vansker med sirkulasjon og/eller oppsugningen av ryggmargsvæske, er et problem hos noen pasienter med hjernesvulst. Problemet retter seg ofte når svulsten fjernes. Dersom problemet består kan det behandles med å drenere ryggmargsvæsken, enten ved en shunt eller endoskopisk tredjeventrikkel stomi.