Temozolomid (Temodal® )kur kombinert med strålebehandling

Temozolomid (Temodal®) er en cellegift i kapselform som gis til pasienter med noen typer hjernesvulst.

Hvordan foregår behandlingen?

Temodal® gitt samtidig med strålebehandling, gis som en daglig kur 7 dager i uken fra og med første til og med siste dag av strålebehandlingen. Temodal® gis som kapsler og de må ikke tygges eller åpnes, men svelges hele med et glass vann.

Når du skal ta kapselen må det ha gått 2 timer siden du har spist og det skal være én time før du skal ha strålebehandling. Du kan spise etter at behandlingen er ferdig.

I helgene tar du kapselen 2 timer etter at du har spist. Du kan spise 1 time etter at du har tatt kapselen.

I tillegg vil du få kvalmestillende tabletter som virker forebyggende. Disse tar du før frokost eller 30–60  minutter før du tar Temodal®-dosen. Dersom du kaster opp etter at du har tatt Temodal®  skal du likevel ikke ta ny dose før neste dag.

Cellegiftkur kombinert med andre medikamenter (for eksempel Medrol®) vil gjøre deg mer utsatt for infeksjoner. Derfor vil du få antibiotikatabletter som du tar kun to dager i uken, lørdag og søndag fra og med uke 2 i strålebehandlingen. Du avslutter antibiotikabehandlingen når strålebehandlingen og cellegiftkuren er avsluttet.

Bivirkninger det kan være nyttig å kjenne til i forbindelse med denne behandlingen

Kvalme

En del, men ikke alle, opplever kvalme ved denne kuren. Kvalmen forebygges ved å ta de kvalmeforebyggende medikamentene legen har foreskrevet. Anbefalinger for bruk følger pakningene du eventuelt får på resept etter utskriving. Vi anbefaler at du tar kvalmestillende de første dagene av kuren. Dersom du overhodet ikke opplever kvalme, kan du vurdere å forsøke uten kvalmestillende medikamenter, for eksempel en lørdag eller søndag. Ha i så fall kvalmestillende medikamenter tilgjengelig i tilfelle du blir kvalm.

Blir kvalme et problem for deg når du er hjemme og de rådene du har fått ikke hjelper, tar du kontakt med fastlegen eller lokalsykehuset. Noen kan ha god effekt av å få andre typer kvalmestillende medikamenter. 

Tretthet

Du kan føle deg trett under behandlingen, med økt behov for å hvile. Opplevelsen av tretthet er mest uttalt den første uken etter kur. Det er viktig å finne en balanse mellom aktivitet og hvile. Gi deg selv lov til å hvile mer enn du gjør til vanlig. Undersøkelser viser imidlertid at det er gunstig å være i noe fysisk aktivitet.

Forstoppelse

Forstoppelse kan forekomme ved behandling med enkelte cellegifter og bruk av kvalmeforebyggende medikamenter. Du kan i noe grad forebygge dette ved å drikke rikelig, spise fiberrik kost og holde deg i fysisk aktivitet.

Ofte er det nødvendig å bruke avføringsmidler i en periode. Det anbefales et mildt virkende avføringsmiddel, som Levolac®/Dufalac®. Dersom dette ikke er tilstrekkelig, kan du trenge sterkere midler, som for eksempel Laxoberal® dråper. Ulike typer avføringsmidler får du kjøpt uten resept på apoteket.

Påvirkning av benmargen

Benmargen produserer røde og hvite blodlegemer, samt blodplater. Cellegiften kan føre til forbigående nedsatt produksjon, slik at antallet hvite blodlegemer reduseres. Dette kan medføre svekket infeksjonsforsvar (lavt antall hvite blodlegemer), tendens til neseblødning og hudblødninger (lavt antall blodplater), samt lav blodprosent. Ved lavt antall hvite blodlegemer, kan det være risiko for alvorlig infeksjon som må behandles i sykehus. Det er sjelden at behandling med Temodal® gir påvirkning av benmargen, men det kan forekomme.

Kontakt umiddelbart lokalsykehus (om det så er midt på natten) dersom du:

  • føler deg uvel, har sykdomsfølelse og/eller har symptomer på infeksjon (for eksempel hoste, frysninger, diaré, svie ved vannlating)
  • har feber over 38,3°C eller høyere målt en gang eller vedvarende temperatur  på 38,0°C eller høyere i mer enn én time. Det er anbefalt at du tar temperaturen i endetarmen med et elektronisk termometer.
  • har nese- og/eller hudblødninger.

Nedsatt fruktbarhet

På grunn av risiko for skade på egg- og sædceller er det viktig å bruke sikker prevensjon.