På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Ultralydveiledet vevsprøvetaking av prostata

Spørsmål om ultralydveiledet vevsprøvetaking

Vevsprøvetaking av prostata gjøres for å diagnostisere prostatakreft, og for å bedømme svulstens omfang og beliggenhet.

Undersøkelsen gjøres hvis det er kjent svulst ved palpasjon gjennom endetarmen, eller der det er normale funn ved palpasjon og ultralyd gjennom endetarm, men forhøyet PSA (over 3–4 ng/ml).

Målet med undersøkelsen er å stille en riktig diagnose og bestemme svulstens utbredelse.

Beskrivelse av ultralydveiledet transrektal vevsprøvetaking av prostata

Når vevsprøven tas gjennom endetarm (transrektal vevsprøve) gis antibiotika for å forebygge infeksjon. Vevsprøven tas vanligvis i lokalbedøvelse.

Området lokalbedøves med tynn nål i området rundt prostatakapselen, veiledet med ultralyd. En ultralydprobe føres inn i endetarmen. Legen finner prostata, kartlegger den, og finner mistenkelig område ved hjelp av ultralyd. En nål stikkes inn i ønsket område i prostata. Når nålespissen er i riktig posisjon utløses en skytemekanisme og prøven tas automatisk (pistolbiopsi). Det tas 4–6 biopsier fra hver prostatalapp i et systematisk mønster. Vevsprøvene vurderes av en patolog ved histologisk undersøkelse. 

Animasjonsvideo av ultralydveiledet transrektal vevsprøvetaking

 

Beskrivelse av ultralydveiledet transperineal vevsprøvetaking av prostata

I spesielle tilfeller tas vevsprøven gjennom huden i området mellom endetarm og pung (transperineal vevsprøve), i kortvarig narkose. En ultralydprobe føres inn i endetarmen. Legen finner prostata, kartlegger den, og finner mistenkelig område ved hjelp av ultralyd. En nål stikkes inn i området mellom endetarmen og pungen. Når nålespissen er i riktig posisjon utløses en skytemekanisme og prøven tas automatisk (pistolbiopsi). 5-10 vevsprøver tas fra hver prostatalapp i et systematisk mønster. Vevsprøvene vurderes av en patolog ved histologisk undersøkelse. 

Animasjonsvideo av ultralydveiledet transperineal vevsprøvetaking

 

Komplikasjoner

Komplikasjoner som kan oppstå etter vevsprøvetaking av prostata er feber og/eller frysninger (bakteriemi). Blod i urin, avføring eller sæd er normalt. Svar på analyse av vevsprøver foreligger etter cirka 14 dager. Ved konstatert prostatakreft får pasienten tilbud om videre utredning og behandling.

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil