Utstyr ved urinlekkasje

Bleier får du på blå resept, det vil si  at du bare betaler egenandel. Når vi stempler med inkontinensutstyr og skriver på + pants på  resepten kan du kjøpe alle slags bleier og tilleggsutstyr som du trenger. Resepten kan du bruke på apotek, hos bandagist- og sykepleieartikkelbutikker.

Bleier finnes i forskjellig størrelse, tykkelse og form. Noen er spesiallaget for menn. Det finnes små-, store -, belte- og buksebleier.

Bandagist- og sykepleieartikkelbutikker har et stort utvalg bleier de kan vise deg. Du kan også få med forskjellige typer bleier hjem som du kan teste.  Apotekene har ofte ikke så stort utvalg, men kan bestille det du ønsker. Du kan selv velge den eller de bleiene som du liker best og som passer best for deg!

Hva kan jeg få på blå resepten?

På resepten får du i tillegg til bleier også

  • kladd til å legge i sengen eller i stolen
  • ”nettingtruser” så mye du trenger – de kommer i flere utgaver fra forskjellige leverandører.
  • bomullstruser – 16 stykker i året. Første gang kan du få 8 stykker.
  • spesielle truser som er forsterket med en innebygd bleie. Disse er laget for lite lekkasje.
  • spesielt sengetøy (det er et firma som lager dette) som gjør at madrassen ikke blir våt.   

Gode råd

Et råd når det gjelder valg av bleier, er å bruke en så liten bleie som mulig og heller skifte ofte. Men den må selvsagt være stor nok til å ta det som kommer.

Det gir ikke bedre sikkerhet mot lekkasje å legge to bleier inni hverandre. Snarere tvert imot. Det kan gi lettere lekkasje.