På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Innvendig strålebehandling av prostata (brakyterapi)

Ved innvendig strålebehandling (brakyterapi/brachyterapi) plasseres en strålekilde i eller nær kreftsvulsten (brachy er gresk for "nær"). Ved prostatakreft plasseres den radioaktive kilden direkte inn i prostata. Selve prosedyren tar cirka 3 timer. Hensikten med behandlingen er å drepe kreftcellene og samtidig spare omliggende friskt vev. Vanligvis blir du innlagt på sengepost dagen før og blir inneliggende til observasjon til dagen etter behandling.

Hvordan kan jeg foreberede meg?

  • Lettkost:
    • Under brakyterapi er det veldig viktig at tarmen er godt tømt. For å få til dette skal du spise lettkost i minst 3 dager før behandlingen. Lettkost er mat som blir lettere tatt opp og fordøyd. For eksempel; yoghurt, frukt, hvitt kjøtt, fisk (helst kokt eller dampet, ikke stekt), egg/eggerøre, suppe, havregrøt/ havresuppe og kneippbrød. Spis helst ikke rødt kjøtt og unngå røkt kjøtt. Prøv å unngå kost som gir mye luft i magen som for eksempel erter, bønner, kål, løk, epler og rå grønnsaker.
  • Du kan ta dine faste medisiner som vanlig, også blodfortynnende.
  • Hvis du bruker Marevan:
    • INR skal være kontrollert 3–4 døgn før inngrepet hos fastlege.
  • Alternativ medisinsk behandling kan muligens påvirke effekten av strålebehandlingen, og vi anbefaler derfor at slik behandling ikke pågår i behandlingsperioden.

Ved innleggelse

Ved innleggelse må du ta blodprøver og urinprøve. Du vil også få innlagt et urinkateter for å stabilisere urinrøret ditt slik at det ikke blir skadet. Det er viktig at tarmen er tømt før behandlingen, hvis ikke vil det føre til vanskeligheter med å plassere nålene. Du vil derfor få avføringstabletter og hjelp til å sette klystér. Du vil også få hjelp til å barbere området mellom pungen og endetarmsåpningen. Fra midnatt må du faste, det vil si ikke spise, drikke, tygge pastiller/tyggegummi eller bruke tobakk/snus. På grunn av en viss risiko for urinveisinfeksjon, vil du få antibiotika i form av tabletter i to døgn. Én tablett gis den dagen du blir lagt inn, og én tablett gis når du er ferdig med behandlingen.

Hvordan foregår behandlingen?

Behandlingen består av 1–2 brakybehandlinger, vanligvis med 2 uker mellom hver behandling. Selve prosedyren tar cirka 3 timer.

For å sikre bestråling av eventuell mikroskopisk kreft utenfor prostatakapselen gis 25–30 utvendige strålebehandlinger i tillegg til innvendig strålebehandling, så total behandlingstid er 6–7 uker.

Ved brakyterapi på Oslo Universitetssykehus, Radiumhospitalet benyttes den radioaktive isotopen Iridium-192.

Innvendig strålebehandling (brakyterapi) i prostata. 

15–20 parallelle nåler settes i huden mellom pungen og endetarmsåpningen

Skjematisk 3D-visualisering av prostata med urinblære, nåleposisjoner og strålekildene.

 

Inngrepet foregår i narkose og da blir man vanligvis intubert, noe som betyr at man får et rør ned i svelget for å ventilere lungene godt nok. Dette vil du ikke merke, men du kan ha sår hals når du våkner etter inngrepet.

Under brakybehandlingen ligger du på ryggen med bena i benholdere. Et stavformet ultralydapparat plasseres i endetarmen. Det blir tatt bilder av prostata som brukes til å forberede brakybehandlingen, og det lages en plan for behandlingen med beregning av antall nåler og deres posisjon i prostata.

Veiledet av ultralyd, settes 15–20 parallelle nåler gjennom huden mellom pungen og endetarmsåpningen (perineum) og inn i prostata. Nålene er hule rør som er to millimeter tykke. Man beregner så hvor stor stråledose som skal avgis i hver enkelt hule nål, slik at hele prostatakjertelen blir bestrålt.

Den tråformede radioaktive kilden (Iridium-192) blir deretter automatisk introdusert i nålene én etter én. Kilden blir  liggende i prostata i cirka 10–15 minutter totalt, og det blir gitt en stråledose på 10 Gy. Du ligger da alene i  behandlingsrommet, men er under overvåking. Hele prostatakjertelen blir bestrålt, mens urinrøret skånes for de høyeste  dosene. Utenfor prostata vil dosen falle bratt og det friske vevet rundt vil bli bespart. Like etter behandlingen fjernes den radioaktive kilden og nålene. Hele behandlingsprosessen tar cirka 3 timer, av og til noe lengre tid.

Du er ikke radioaktiv etter behandlingen.

Dagen etter brakyterapi:

  • Urinkateteret vil bli fjernet når urinen er fri for synlig blod
  • Du skal late vannet spontant to ganger
  • Resturin vil bli målt (dersom det er mer enn 150 ml resturin i blæra etter at du har latt vannet eller du har symptomer  på treg vannlating, kan det være aktuelt å starte tabletter som letter blæretømmingen)
  • Etter spontan vannlating og legesamtale kan du reise hjem
  • Du skal starte med avføringsmidler dersom du er plaget med treg mage, forstoppelse eller har mye luft i magen. (Movicol®, Vi-siblin® eller flytende parafin) 

Viktig tilleggsinformasjon før 2. brakyterapi

  • Den dagen du blir innlagt for 2. brakyterapi, skal du ta en CT/MR for å planlegge den utvendige strålebehandlingen
  • Det er derfor viktig at du drikker 2 liter vann daglig i 3 dager før innleggelsen
  • Du vil få et eget skriv om tidspunkt for CT/MR
  • Det er viktig at du tømmer blæren én time før CT/MR

Bivirkninger

Vanligvis er det svært få bivirkninger umiddelbart etter inngrepet. Noen vil kunne føle litt ubehag, ømhet eller små bloduttredelser bak pungen noen dager etter brakybehandlingen. Det kan merkes litt sårhet i endetarmsområdet i etterkant. Det er sjeldent behov for smertestillende medikamenter.

Enkelte pasienter kan føle lett nummenhet på penis. De nærmeste dagene kan det også komme litt blod i urinen, og noen opplever at det svir litt under vannlating.

Vannlatingen blir ofte hyppigere, og den kan bli tregere. Plagene vil i de aller fleste tilfeller være forbigående. Det finnes  medikamenter som kan lette tømningen av urin (Omnic®, Tamsulosin®, Cepalux®, Xatral®, Vesicare®, Toviaz®).

Er du i fertil alder bør du bruke prevensjon i minimum 2 måneder etter brakybehandlingen. Det er sannsynlig at fruktbarheten blir sterkt redusert eller helt borte. Hvis du har barneønske må det foretas nedfrysning av sædceller før behandlingen (kun aktuelt hvis man er under 55 år).

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil