På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Behandling med Xofigo ved prostatakreft

Xofigo® (alfaradin) er et legemiddel som inneholder en radioaktiv α-emitterende isotop, Radium-223, som har til hensikt å redusere spredning av sykdommen til skjelettet hos pasienter med prostatakreft.

Du vil få en radioaktiv sprøyte hver 4. uke, og totalt 6 injeksjoner. Sprøyten må settes på en nuklærmedisinsk avdeling  på grunn av det radioaktive innholdet i Radium-223.

Hvordan kan jeg forberede meg?

Før hver behandling  blir det gjort en medisinsk undersøkelse poliklinisk og det tas  blodpøver som avgjør om du kan få injeksjonen. Dette gjøres samme dag som planlagt behandling.

Det kan være aktuelt med hyppigere kontroller om det oppstår bivirkninger.

Hvordan foregår behandlingen?

Du får en injeksjon (sprøyte) med Xofigo®  Radium-223. Selv om a-partiklene som Radium–223 sender ut har svært kort rekkevidde, kan det være målbar radioaktivitet i kroppsvæskene (blod, spytt, avføring, sæd), spesielt første uke etter injeksjonen. Det er derfor nødvendig med spesielle forholdsregler den første uken etter injeksjon med Xofigo®.

Forholdsregler

Du bør følge disse forholdsreglene den første uken etter injeksjon:

 • Bruk engangshansker hvis du tørker opp blod, spytt eller oppkast og hvis du håndterer tilsølte klær eller annet tøy.
 • Bruk et vanlig toalett ved vannlating. Sitt ned på toalettet i stedet for å stå. Etter toalettbesøk, skyll ned to ganger.
 • Eventuelt urin eller avføringssøl tørkes opp med papir som skylles ned i toalettet.
 • Hvis du kaster opp, tørk opp eventuelt oppkastsøl med papir som skylles ned i toalettet.
 • Husk på å vaske og tørke hendene grundig etter toalettbesøk og etter å ha tørket opp søl.
 • Vask klær, sengetøy og håndklær som er tilsølt med urin, blod eller avføring i vaskemaskin separat, ikke sammen med andre klær.
 • Hvis du er seksuelt aktiv, bruk kondom ved samleie den første uken etter injeksjon.
 • Sædcellene kan ha blitt utsatt for stråling. Hvis mulighet for graviditet ikke kan utelukkes, bruk effektiv prevensjon mens behandlingsserien pågår og i 6 måneder etterpå for å unngå graviditet med sædceller som er skadet.
 • Hvis det blir nødvendig med blodprøve, urinprøve eller avføringsprøve i løpet av den første uken etter injeksjon, husk på å gi beskjed til prøvetaker om at du har fått injeksjon med et radioaktivt stoff: Xofigo® (Alfaradin, Radium–223).
 • Hvis det blir aktuelt med medisinsk behandling, for eksempel operasjon eller sykehusinnleggelse den første uken etter injeksjon, gi beskjed om du har fått injeksjon med et radioaktivt stoff: Xofigo® (Alfaradin, Radium–223).
 • Ved usikkerhet eller spørsmål vennligst ta kontakt med behandlende sykesus poliklinikk ved vaktsykepleier, behandlende eller vakthavende lege. 

Bivirkninger det kan være nyttig å kjenne til i forbindelse med denne behandlingen

Tidligere erfaring med Xofigo® har vist at det kan gi forstoppelse, forbigående diaré, eller forbigående kvalme og oppkast. Disse symptomene er relativ sjeldne og vil oftest opptre de første dagene etter injeksjon og går fort over. Noen har også opplevd økning i smerter fra skjelettet de første dagene etter injeksjon, også disse symptomene forsvinner etter noen dager og er mer uttalt i begynnelsen av behandlingen.

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil