På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Hormonbehandling ved prostatakreft

Både kreftceller i prostata og eventuell spredning stimuleres av det mannlige kjønnshormonet testosteron. Hindres virkningen av kroppens testosteron, vil sykdomsutviklingen kunne stoppes eller bremses kraftig. Dette kan gjøres ved å gi medikamenter som stopper testosteronproduksjonen (Zoladex®). Den samme effekten kan oppnås ved å fjerne testiklene eller ved å gi et antihormon, bikalutamid (Bicalutamide®, Casodex®), som hindrer testosteron i å virke på kreftcellene.

Hvordan foregår behandlingen?

Hormonbehandlingen består av hormonsprøyter (Zoladex® 10,8 mg) som fører til at kroppens testosteron frigjøres, uttømmes og at produksjonen stoppes.

For å dempe bivirkningene av testosteronuttømningen starter du først behandling med bikalutamid 50 mg tabletter. Tabletten skal tas 1 gang daglig i en måned. Med så kort behandlingstid forekommer nærmest ingen bivirkninger.  

Hormonsprøyten (Zoladex® 10,8 mg) gis hos din fastlege, første gang etter cirka en ukes behandling med bikalutamid, og senere hver 12. uke.

Bivirkninger av hormonbehandlingen

  • Potensen vil dessverre bli borte eller svært svekket. Dette gjelder både evnen til å få ereksjon og seksuell lyst. Potensfremmende midler, som for eksempel Viagra®, vil sannsynligvis ikke kunne bedre på dette. For mange kommer potensen ikke tilbake etter avsluttet hormonbehandling.
  • Hete- og svettetokter forekommer i varierende grad. Hvis dette er svært plagsomme/uutholdelige, kan du få tillegg av et antihormon (Androcur®) som kan redusere plagene.
  • En del menn kan fortelle om orkesløshet og redusert tiltakslyst mens de står på sprøytebehandlingen. Depresjoner forekommer.
  • Tendens til brystutvikling og leddsmerter.
  • Beinskjørhet forekommer etter lang tids behandling.
  • Størrelsen av penis og testiklene kan også bli mindre hos enkelte, og man kan miste en del kroppshår.

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil