På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Tann- og munnpleie til pasienter som får cellegiftbehandling

Under cellegiftbehandling kan ofte munnhulen føles tørr og sår. Spyttets funksjon er å smøre slimhinner, bløte opp mat og forhindre hull i tennene. Midlertidig reduksjon av spytt kan føre til hull i tennene, tannkjøttproblemer og oppvekst av sopp.

Det er fint hvis du har mulighet til å ta en tannundersøkelse hos tannlege eller tannpleier før cellegiftbehandlingen starter.

Anbefalinger og forholdsregler

  • Det anbefales puss av tenner 2 ganger daglig med bruk av Zendium tannkrem. Tannkremen kjøpes på apotek og i de fleste dagligvareforretninger.
  • Tannbørsten kun børster rent foran og bak på tennene. Derfor bør det benytte tanntråd, tannstikkere eller mellomromsbørste (interdentalkoster) i mellomrommene.
  • Zendium saliva gel vil smøre slimhinnene. Den inneholder ikke såpe eller fluor og kan brukes gjennom hele dagen. En ertestor mengde legges på tungen og føres rundt i munnen. Gelen kan kjøpes på de fleste sykehusapotek.
  • Xerodent sugetablett stimulerer til mer spytt. Den inneholder fluor og kan benyttes opptil 6 ganger per dag. Tablettene får kjøpt på apoteket. Foruten dette anbefales Fluor-skyll hver morgen og kveld.

Det anbefales at du tar kontakt med din tannpleier eller tannlege når behandlingen er over.

 

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil