Tapping av væske fra lungesekken (pleuratapping)

Hva er pleuratapping?

Lungene ligger i hver sin pose i brysthulen. Disse posene kalles pleurahuler. Pleuratapping betyr å tappe ut væske fra en eller begge pleurahulene.

Væske i pleurahulen kan ha flere årsaker. Det kan skyldes at væskebalansen i kroppen er forstyrret, som igjen foreksempel kan skyldes mangel på visse stoffer kroppen trenger. Det kan også skyldes hjertesvikt eller betennelse, eller det kan være forårsaket av at det foreligger kreftceller i selve lungeposen. Det finnes også andre årsaker til væske i pleurahulen.

Hvorfor gjennomføres inngrepet?

Økende mengde væske i en eller begge pleurahulene gir deg økende plager. Disse er først og fremst tungpustenhet, men noen opplever også rask puls, ubehag i brystet, press i mellomgulvet og angst. Når det blir så mye væske i pleurahulen at du får betydelige plager, vil det ofte være nødvendig å utføre pleuratapping.

Hvordan foregår inngrepet?

Mens du ligger eller sitter i den stillingen som føles best, utfører legen en ultralydundersøkelse for å se hvor mye væske det er og hvor det er best tilgang til væsken. Innstikkstedet merkes på huden og området rundt det valgte innstikkstedet vaskes. Så setter legen lokalbedøvelse i huden og i hele stikkanalen helt inn til pleurahulen. Nålen må føres inn mellom to ribben. Når bedøvelsen er satt stikkes det en tynn plastslange inn i pleurahulen. Slangen koples til en sugesprøyte og en pose slik at væsken enten kan suges opp aktivt med sprøyten, eller bare renne ned i posen. Når all væsken er tømt ut, trekkes slangen ut og stikkåpningen plastres.

Hvor lenge varer inngrepet?

Varigheten av inngrepet vil være avhengig av hvor mye væske som skal tappes ut og om den blir sugd ut aktivt eller bare renner ned i posen. Hele prosedyren tar ofte rundt en halv time.

Hvordan forbereder du deg?

Det trenges ingen forberedelse for å få utført pleuratapping.

Gjør det vondt?

Lokalbedøvelse gis i form av en sprøyte. Når bedøvelsen er satt, er det vanligvis ikke noe vondt å få satt inn slangen i pleurahulen. På slutten av tappingen føler noen pasienter et sug i brystet, mens andre begynner å hoste eller opplever at de ikke får puste ordentlig. Da stopper vi å tappe ut væske selv om det skulle være noe igjen. Plagene gir seg som oftest raskt. Mange pasienter føler det bare godt å bli tappet.

Når får du resultatet?

Av og til tas det prøver av væsken for å finne ut hva slags væske det er. Svaret på dette sendes avdelingen eller henvisende lege etter to til tre dager.

Etter inngrepet

Resultatet av tappingen merker du som regel med en gang ved at det blir lettere å puste, men av og til tar det litt tid før pusten kjennes bedre. Du kan spise og drikke rett etter inngrepet og behøver heller ikke ta noen andre hensyn.