Kirurgisk fjerning av milt ved lymfekreft

Splenectomi betyr operativ fjerning av milten. Det finnes flere indikasjoner for å fjerne milten. Hovedsakelig gjøres det som et ledd i behandlingen av lymfekreft, blodkreft, spredning fra andre typer kreft og andre ikke kreftrelaterte blodsykdommer og traume.

Hvordan forbereder jeg meg?

Du blir vanligvis lagt inn på sykehuset dagen før operasjonen. Da får du snakke med en sykepleier, som blant annet orienterer deg om forberedelser til operasjonen. En lege/legestudent intervjuer og undersøker deg, for å samle informasjon til journalen din. Før inngrepet tas det blodprøver, og er du over 60 år blir det tatt EKG. Av og til ønsker legen røntgen av lungene i tillegg. Om ettermiddagen informerer anestesilege eller anestesisykepleier deg om narkosen, og du får snakke med den kirurgen som skal operere deg. Du skal ha et klyx (lite klyster).

Når du skal ha narkose må magesekken være tom. Du må ikke spise fast føde eller røyke de siste seks timene før operasjonen. Imidlertid kan du drikke vann og klare væsker som te, svart kaffe, brus og saft inntil to timer før du skal opereres. Pastiller, drops og tyggegummi er ikke tillat de siste 2 timene før narkosen.Pastiller, drops og tyggegummi er ikke tillat de siste 2 timene før narkosen. Har du diabetes (sukkersyke) følger du et eget opplegg.

Om kvelden får du en sprøyte med et blodfortynnende medikament, og en avslappende tablett.

Hvordan foregår behandlingen?

Operasjonsdagen måles temperaturen. Kroppen må være ren, så du må ta en dusj. Operasjonsområdet barberes for hår. Du får samme beroligende medikament som kvelden før og et smertestillende medikament som en forberedelse til narkosen. Når det er klart for operasjon, blir du kjørt i en seng til operasjonsavdelingen.   

Operasjonen foregår i full narkose. Vanligvis fjernes milten gjennom et midtlinjesnitt eller et skråsnitt, like nedenfor venstre costalbue. Milten frigjøres fra sammenvoksninger til bakre bukvegg, tykktarmen og magesekken og deretter deles blodårene til og fra milten. Deretter fjernes milten. Av og til er det nødvendig å legge inn et dren. Bukveggen lukkes og en steril bandasje blir lagt på såret.

Hvor lenge varer behandlingen?

Det varierer hvor lang tid operasjonen tar, ca. to timer.

Gjør det vondt?

Under selve operasjonen er du under narkose, og har ikke smerter. Operasjonen gir sjelden sterke smerter etterpå, men du kan ha noe vondt i såret. Det er viktig at du selv sier fra når du har smerter.

Etter behandlingen

Etter operasjonen blir du flyttet til observasjon ved postoperativ avdeling. Der får du tett oppfølging mens du våkner fra narkosen. Blodtrykket blir målt og ved behov får du smertestillende og kvalmestillende medisin. Dagen etter operasjonen blir du vanligvis flyttet tilbake til rommet ditt på den sengeposten du er innlagt.

For å hindre blodpropp får du en sprøyte med blodfortynnende medikament, så lenge legen synes det er nødvendig. I tillegg kan du selv bidra til å forebygge blodpropp, ved å være i aktivitet. Det er viktig å komme ut av sengen og i aktivitet. Du må huske å bevege nakken normalt for å unngå stivhet.

Hvis du ikke har fått Pneumovax vaksine før operasjonen, får du det samme dag eller dagen etter operasjonen. Vaksinen gis for å forhindre alvorlige betennelser, som kan oppstå etter at milten er fjernet.