Fjerning av kjønnslepper (vulvektomi)

Vulvektomi betyr operativ fjerning av kjønnsleppene. Inngrepets størrelse avhenger av hvor stor svulsten er og hvor den er lokalisert. Av og til vil fjerning av kjønnsleppene på den ene siden være tilstrekkelig, mens andre ganger er det nødvendig med fullstendig fjerning på begge sider. Hvis lymfeknuter i lyskene må fjernes i tillegg, kan dette gjøres samtidig eller ved en egen operasjon cirka 4 uker senere. Operasjonen foregår i full narkose eller spinalbedøvelse, og varer fra 1 til 4 timer avhengig av inngrepets omfang.

Hvordan forbereder jeg meg?

Kvelden før operasjonen tømmes tarmen med et stort klyx. Du får snakke med anestesilege/anestesisykepleier om narkosen eller bedøvelsen på ettermiddagen. Du må konferere med legen om du skal ta dine faste medisiner som du pleier. Sukkersykepasienter følger eget opplegg.

Kvelden før får du en sprøyte med et blodfortynnende medikament. Dersom du er under 70 år får du også 25 mg Sobril (en beroligende tablett) som en forberedelse til narkosen. Er du over 70 år får du Sobril etter behov. Du må ikke spise fast føde eller røyke de siste 6 timene før operasjonen. Men du kan drikke vann og klare væsker som te, svart kaffe, brus og saft fram til 2 timer før du skal til operasjon. Pastiller, drops og tyggegummi er ikke tillat de siste 2 timene før narkosen. Sukkersykepasienter følger eget opplegg.

Operasjonsdagen måles temperatur, puls og blodtrykk. Operasjonsfeltet barberes. Du får Sobril som kvelden før.

Det gis antibiotika intravenøst før operasjonen for å forebygge infeksjon.

Etter operasjonen

Du våkner opp på postoperativ avdeling, men kommer som regel tilbake til rommet ditt enten samme kveld eller dagen etter operasjonen. For å forebygge smerter etter operasjonen får du smertestillende etter behov.

Under operasjonen får du innlagt et tynt kateter (plastslange) i urinblæren, og dette fjernes når legen har bestemt det.

Vanligvis legges det inn dren (plastrør) i en eller begge lysker for å drenere sårvæske. Disse fjernes når det ikke lenger er mer sårvæske, og i samråd med legen. For å holde sårflatene så rene som mulig, skylles du nedentil med saltvann en til to ganger daglig og ellers etter at du har hatt avføring. Det er viktig at avføringen holdes myk, og du vil derfor få avføringsmidler en stund etter operasjonen.

For å hindre blodpropp får du sprøyter med et blodfortynnende medikament så lenge legen finner det nødvendig. Det er også viktig at du så fort som mulig prøver å være litt oppe og i aktivitet. De første dagene får du bare komme opp og stå, ikke sitte. Det er legen som bestemmer når du kan få lov å sitte.

Du får som regel begynne å spise og drikke den første dagen, og vil få intravenøs væsketilførsel inntil du får i deg nok væske selv.

Stingene blir fjernet etter i samråd med lege. I noen tilfeller kan det være at du må reise hjem med drenene, og da vil du få tilsyn av hjemmesykepleier/lokalsykehus.

Forholdsregler

De fleste er hovne og føler sårhet og ubehag nedentil i kortere eller lengre tid etter operasjonen. Det kan ta flere uker før sårene er skikkelig grodd. God hygiene er viktig, for eksempel regelmessig dusj. Behovet for sykmelding vil variere noe avhengig av hva som er gjort og hva slags jobb du har.

Samleie frarådes inntil sårflatene er ordentlig tilhelet.