Brystrekonstruksjon med eget vev (TRAM-teknikk)

Hvordan forbereder du deg?

Du må dusje om morgenen operasjonsdagen. Du skal ikke spise fast føde eller røyke de siste 6 timene før operasjonen. Men du kan drikke vann og klare væsker som te, svart kaffe, brus og saft frem til 2 timer før du skal ned til operasjon. IKKE MELK. Pastiller, drops og tyggegummi er ikke tillatt de 2 siste timene før narkosen. Pasienter med sukkersyke følger eget opplegg.

Etter operasjonen

Du våkner opp på postoperativ avdeling, men kommer som regel tilbake til rommet ditt samme kveld. Til å begynne med er det vanlig å ha en del smerter, og du vil selvfølgelig få smertestillende medikamenter. Det er viktig at du sier i fra når du har smerter.

Under operasjonen fikk du innlagt tre dren (plastrør) i sårhulene, to i magen og ett på brystet. Dette for å drenere blod og sårvæske. Drenene fjernes etter avtale med kirurgen. Du fikk også innlagt et kateter i urinblæren, som fjernes etter avtale med kirurgen.

De første par døgnene får du intravenøs væsketilførsel. Dersom du orker det, kan du allerede fra første dag drikke forsiktig og eventuelt spise litt.

Bandasjen på såret blir skiftet ved behov, og skal sitte så lenge kirurgen bestemmer.

Det er viktig at du ligger og går slik at det ikke blir strekk på magen din. Det betyr at du skal ligge med hevet hode i sengen og med pute under knærne. Pleiepersonalet vil vise deg.

Det er også viktig at du er oppe dagen etter operasjonen, men du vil selvsagt få nødvendig hjelp. Aktiviteten skal gradvis økes til normal aktivitet. Fysioterapeut vil gi deg opplæring.

Forholdsregler

  • Det er viktig at du så fort som mulig er litt oppe og i aktivitet.
  • Du skal ikke løfte tungt de nærmeste 6 ukene.
  • Du må fortsatt ikke røyke.

Hjemreise og videre kontroll

Du kan vanligvis reise hjem etter cirka en uke. Ved avreise avtales poliklinisk kontroll. Du vil også få beskjed om ny time for rekonstruksjon av brystvorte og eventuell justering. Sykmelding får du av legen før du reiser.