Skjoldbruskkjertelundersøkelse

Spørsmål om skjoldbruskkjertelundersøkelse

Undersøkelse av skjoldbruskkjertelen gjøres for å se nærmere på eventuelle knuter i skjoldbruskkjertelen, og å avdekke ulike former for endring i stoffskifte. Pasienter med et for høyt stoffskifte kan behandles med radioaktivt jod. Undersøkelsen foregår ved hjelp av et spesielt kamera, et såkalt gammakamera, som tar bilder av skjoldbruskkjertelen.

Undersøkelsen utføres helst ikke på personer som er gravide eller ammer.

Beskrivelse av undersøkelsen

Pasienter som skal undersøkes med radioaktivt jod, må faste. Pasienter som skal undersøkes med radioaktivt teknesium, trenger ikke faste.

For at kjertelen skal komme godt fram på bildene, gis en sprøyte og/eller en kapsel med et radioaktivt stoff. Stoffet fordeler seg i kroppen, og tas opp i det vevet som skal undersøkes. Pasienten ligger stille på en seng under selve bildetakingen.

Noen pasienter må i tillegg undersøkes med radioaktivt jod. Etter fire timers faste svelger pasienten en kapsel med radioaktivt jod. Deretter må pasienten faste i ytterligere to timer inntil jodopptaket over halsen måles. Etter dette kan pasienten spise og drikke som normalt. Dagen etter kommer pasienten tilbake for ny måling av jodopptak.