Gastroskopi

Hva er gastroskopi?

Gastroskopi er en undersøkelse av spiserør, magesekk og tolvfingertarm. Undersøkelsen gjennomføres ved hjelp av et endoscop (en kikkertliknende slange med lys på).

Hvorfor gjennomføres undersøkelsen?

Undersøkelsen gjennomføres for å inspisere og avdekke eventuelle svulster i spiserør, magesekk eller tolvfingertarm. Det kan bli tatt vevsprøver eller celleprøver i forbindelse med undersøkelsen.

Hvordan foregår undersøkelsen?

Du kjøres i seng til undersøkelsen. Under undersøkelsen blir du lagt i sideleie med høyre side opp, og får en bedøvende spray i munn og svelg. Noen får avslappende medisin intravenøst. Deretter får du et munnstykke i munnen, som endoscopet føres ned gjennom. Legen kan på den måten se eventuelle forandringer i slimhinnen og ta prøver med en liten tang.

Hvor lenge varer undersøkelsen?

Selve undersøkelsen tar vanligvis 15-20 minutter.

Hvordan forbereder jeg meg?

Bruker du Plavix®, Pradaxa®, Xarelto®, Eliquis® eller Marevan®, og fastlegen ikke har bestemt noe annet, må du stoppe å ta disse medisinene for å redusere risikoen for blødning i forbindelse med undersøkelsen:

  • Plavix® må stoppes 7 dager før undersøkelsen.
  • Pradaxa®, Xarelto® og Eliquis® må stoppes dagen før undersøkelsen.
  • Marevan® må stoppes 2 dager før undersøkelsen.

I tillegg tas INR kontroll 1-2 timer før avtalt undersøkelsestime. Bruker du Albyl-E® kan du fortsette med denne. Ta kontakt med undersøkelsesavdelingen dersom du har kunstig hjerteklaff. 

Du skal faste de siste 6 timene før undersøkelsen. Er du veldig tørst kan du drikke 1 – 2 glass vann inntil 2 timer før undersøkelsen. Etter det kan du skylle munnen uten å svelge noe. Har du diabetes og bruker insulin eller du tar andre livsviktige medisiner som ikke kan utsettes, kan undersøkelseavdelingen kontaktes for å få en timeavtale tidligere på dagen.

Du tar med oppdatert medisinliste, og gir beskjed om tidligere allergiske reaksjoner på medisiner. 

Gjør det vondt?

Selve undersøkelsen gjør ikke vondt, men det kan føles ubehagelig å være bedøvet i munnen. Det er også ubehagelig å svelge slangen. Det gjelder da å puste dypt og rolig.

Etter undersøkelsen

På grunn av bedøvelsessprayen må du vente en halv timer før du kan spise og drikke. Ved poliklinisk undersøkelse kan du vanligvis reise hjem med en gang etter undersøkelsen. Er det gitt beroligende medisiner kan du ikke selv kjøre bil før dagen etterpå. 

Komplikasjoner ved gastroskopi er svært sjeldne. Brekningstendens, trykkfornemmelse og oppblåsthet er vanlige ubehag under og like etter undersøkelsen. Det er også vanlig å ha litt sår hals de første dagene etter undersøkelsen.

I helt spesielle tilfeller kan det oppstå blødning eller hull på spiserør, magesekk eller tolvfingertarm. Operasjon kan da bli nødvendig. Ved mistanke om komplikasjon er det aktuelt med videre observasjon og eventuelt innleggelse på sykehuset.  Hvis du får sterke magesmerter, blodig oppkast eller svart avføring etter at du er kommet hjem, må du kontakte sykehuset. 

Når får jeg resultatet?

Hvis du ikke har fått svar innen 4 uker ønsker vi at du tar kontakt med legen som har undersøkt deg.