Utskriftsdato (14.6.2024)

Kirurgisk fjerning av strupehode og tungeben

Fjerning av strupe og tungeben (laryngektomi) ved kreft i strupehodet kan være aktuelt ved avansert  kreftsykdom (T4)  og når strålebehandling ikke er tilstrekkelig. Målet med inngrepet er å helbrede sykdommen, og gjøres planlagt 4 til 6 uker etter siste strålebehandling. Primær kirurgi gjøres kun i akutte situasjoner på grunn av luftveishinder.

Når strupehodet opereres vekk anlegges en kunstig åpning på halsens fremside, som pasienten puster igjennom (trakeostomi). Pasienten vil miste stemmen, men det finnes flere ulike måter å lære å snakke på etter denne operasjonen.

Beskrivelse av operasjonen

Før kirurgisk fjerning av strupehode og tungeben får alle snakke med en pasient som selv har fjernet strupehodet. . Inngrepet gjøres i narkose. Pasienten ligger i ryggleie. Det legges puter under skuldre og nakke, slik at hodet blir bøyd bakover og halsen kommer i god strekk (strumaleie). Det legges et u-formet snitt på halsen. Strupehodet med skjoldbruskkjertellapp, på samme side som svulsten, fjernes. Pasienten intuberes. Det legges inn to sugedren og såret lukkes. Sonde (slange) legges gjennom nesen for sondeernæring etter operasjon. Blodansamling i vevet (hematom) og infeksjon kan oppstå etter operasjonen. Fistel fra svelg til trakeostomien forekommer i noen tilfeller. Dette medfører at det som pasienten svelger renner over i luftveiene. Pasienten må da fortsette en tid med ernæringssonde. Kun unntaksvis er det nødvendig med plastikkirurgi eller PEG.

Drenene fjernes vanligvis den andre dagen etter operasjonen. Den kunstige åpningen på halsen renses ofte og dekkes med et fukt- og varmefilter. Prinsippet for disse er at de tar vare på den fuktighet og varme som finnes i utåndingsluften for så å overføre denne til innåndingsluften. Dette tilsvarer den funksjonen som nesen hadde før operasjon. Ernæringssonden fjernes 14 dager etter operasjonen. Stingene fjernes 14 dager dersom området er strålebehandlet, ellers er det dag 10.

Pasienten kommer til kontroll samtidig med eventuelt innsetting av taleprotese. Taleprotese settes inn 3 til 6 uker etter operasjonen hvis pasienten ønsker det. Taleprotesen blir operert inn mellom luftrør og spiserør. Det er en enveis ventil som slipper inn luft fra luftrøret under lukkemusklene øverst i spiserøret. Musklene blir satt i svingninger ved hjelp av lungeluften. Lyden formes til tale på samme måte som tidligere. For å aktivere protesen må man holde en finger for trakeostomien når man puster ut. Det finnes ventilsystemer som aktiverer protesen på andre måter, slik at man har begge hender fri. 

Her kan du se en video som viser kirurgisk fjerning av strupehode og tungeben. Videoen er laget for helsepersonell og viser en autentisk operasjon. Vi advarer mot sterke inntrykk. Klikk for å se video