Primær strålebehandling gis uten annen behandling ved T1 og T2 svulster. Ved T3 og T4 svulster gis cellegiftbehandling samtidig. I noen tilfeller kan det være aktuelt å operere restsykdom.
Hensikten med behandlingen er å gjøre pasienten tumorfri eller minske svulsten. Ved spredning til lymfeknuter på halsen er målet å drive tilbake eller begrense omfanget av metastaser.
Strålebehandlingen rettes mot modersvulsten. Lymfeknuter i området bestråles ved åpenbar spredning eller ved sannsynlighet for mikroskopisk spredning.
Standard behandling
- 70 Gy til svulsten (GTV)
- 46 Gy til eventuelt mikroskopisk sykdom (ITV)
- Samtidig gis boost 6 ganger i uken
- Alle felter skal behandles ved hver fraksjon.
Forberedelser
Maske for fiksering ved strålebehandling av kreft i hode og halsregion.
Det er avgjørende at området som skal bestråles har samme posisjon ved hver behandling og derfor lages en individuelt tilpasset maske for hode og hals. Dette kalles fiksering.
Pasienten har masken på når det tas CT. Strålefeltet innstilles basert på CT-bilder av området.
Bilder til planlegging tas på simulatorenheten. Undersøkelsesbordet er flatt med kun en tynn madrass. Pasienten får en standardisert pute under knærne og pute under hodet. Det er viktig at pasienten ikke har smerter eller er urolig slik at hun/han klarer å ligge stille på ryggen den tiden som er nødvendig (20-30 minutter). Eventuelt gis smertestillende og/eller beroligende medikamenter.
Inntegning, utarbeidelse av strålefelt, nødvendige justeringer og overføring av data og bilder til behandlingsapparatet tar vanligvis cirka 1 uke.
Målvolum
Skisse over hvordan strålefeltet planlegges:
Gjennomføring
Medikamentet Naxogin etterligner effekten av oksygen og gjør svulsten mer strålefølsom. Medikamentet brukes som standard ved primær strålebehandling av kreft i hode og hals. Medikamentets kvalmefremkallende egenskaper er et problem.
Det gis 6 behandlinger per uke, en behandling daglig fra mandag til fredag. Den sjette gis som en ekstra behandling på en av ukens 5 første dager, men alltid med minst 6 timers intervall. Behandlingsperioden er cirka 5 uker.
Det er viktig at planlagt behandlingstid overholdes. Ved uforutsette avbrudd tilstrebes det å ikke gi mer enn én ekstra behandling per uke. Manglende behandling gis innen en uke. Dette gjøres ved å gi en ekstra behandling i løpet av helgen, eller samme dag som planlagt behandling med opphold på 6 timer eller mer.
Oppfølging
Det er viktig med god oppfølging av munnhule og
ernæringsstatus under behandlingen.
Følger av strålebehandlingen:
Akutte
- Rødhet, hevelser og sår i munn og på tunge (mukositt)
- Nedsatt spyttkjertelfunksjon
- Munntørrhet på grunn av nedsatt spyttsekresjon
- Smaksforstyrrelser
- Smerter
- Seigt slim
- Soppinfeksjon
Sene
- Nedsatt spyttkjertelfunksjon
- Munntørrhet på grunn av nedsatt spyttsekresjon
- Smaksforstyrrelser
- Tannråte
- Betennelse i vevet som omgir tennene
- Vevsdød i benvev
- Kjevesperre
- Svikt i skjoldbruskkjertelen kan føre til nedsatt produsjon av hormonet tyroksin