På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Vevsprøve fra livmorslimhinnen med pipelle

Det er alltid mistanke om kreft ved postmenopausale blødninger fra skjeden selv om årsaken oftest er av godartet art. Ved postmenopausale blødninger gjøres en ultralydundersøkelse, samt en uthenting av vevsprøve fra livmorslimhinnen til histologisk undersøkelse. En vevsprøve kan enten tas med en pipelle eller tilsvarende instrument, eller ved en utskrapning. Pipelleundersøkelsen gjøres uten bruk av narkose.

Pipelleprøve er en enkel, effektiv og nøyaktig metode for utredning av kreft i livmor.

Beskrivelse av vevsprøvetaking fra livmorslimhinnen med pipelle

Pasienten ligger i gynekologisk leie. Gynekologen fører pipellen gjennom livmorhalskanalen og inn i livmorhulen. Materiale skrapes fra livmorveggene og materialet sendes til histologisk analyse. Prøvetakingen kan gi et visst ubehag, men lite smerter.

Pasienten møter gynekologen for oppfølgingssamtale når prøvesvaret foreligger.

Mengden av materiale oppnådd med pipelleteknikken er ofte for sparsom for å kunne bestemme celletype og gradering av svulsten hvis det er kreft. I slike tilfeller velger man å gjøre en utskrapning fra livmorslimhinnen i narkose.

 

 

 

bilde av pipelletupp
Pipelletupp, med åpning på siden.

 

 

 

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil