På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Fjerning av livmor ved livmorkreft

Spørsmål om Wertheims operasjon

Kreft i livmor med nedvekst til livmorhals (stadium II) kan behandles med radikal fjerning av livmor (radikal hysterektomi). Da fjernes livmor, livmorhalsen og støttevevet omkring, samt øvre del av skjeden. I tillegg fjernes lymfeknutene i bekkenet og langs store blodkar i bakre bukvegg. Operasjonen gjøres med helbredende siktemål.

Alternativt kan det gjøres en vanlig hysterektomi, der livmor og livmorhals fjernes, med påfølgende strålebehandling.

Beskrivelse operasjonen

Det gjøres et midtlinjeslitt inn til bukhulen. Livmor med livmorhals fjernes 2-3 cm nedenfor livmorhalsen. For å fjerne eventuell ikke-synlig spredning i nærheten av livmorhals deles ligamenta sacrouterina og -cardinale (bindevevsstrenger) i en avstand av 2–3 cm fra livmorhals. Under operasjonen forsøkes det alltid å skåne nervebanene. En alvorlig bivirkning etter radikal hysterektomi kan være vansker med å tømme blæren på grunn av skader på autonome nerver til blæren under operasjonen. Avslutningsvis fjernes lymfeknuter i bekkenet. Ved operasjon for småcellet kreft og ved stadium Ib2 fjernes også synlige lymfeknuter langs store blodkar i bakre bukvegg. Pasienten får lagt inn et urinkateter gjennom urinrøret inn til urinblæren.

Pasienten har vanligvis urinkateter liggende i 3–5 dager. Etter fjerning av urinkateter kontrolleres det om det er resturin i blæren. Pasienten kan ha problemer med å tømme urinblæren. Mengden urin i blæren bør være mindre enn 100 ml før pasienten utskrives.

Komplikasjoner som kan oppstå etter operasjon er urinveisinfeksjon på grunn av dårlig blæretømming og lymfødem i underekstremiteter.

Kontroll gjøres hver 3. måned med gynekologisk undersøkelse de første 2 årene, 6 måneders intervall de neste 5 årene og deretter 1 gang årlig.

Her kan du se en video som viser kirurgisk fjerning av livmor. Videoen er laget for helsepersonell og viser en autentisk operasjon. Vi advarer mot sterke inntrykk. Klikk for å se video

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil