Gynekologisk undersøkelse

Spørsmål om gynekologisk undersøkelse i narkose

Ved en gynekologisk undersøkelse inspiseres både de ytre og indre kvinnelige kjønnsorganene. Undersøkelsen gjøres i gynekologisk leie, og den kan gjøres i lett narkose eller uten narkose. Hvis pasienten får narkose kan hun ikke kjøre bil undersøkelsesdagen.

Beskrivelse av undersøkelsen

Pasienten ligger på ryggen med bena godt til rette i benholdere. Det er viktig at hun ligger bra. Eventuell narkose gis. Pasienten vil da sove under selve undersøkelsen.

Gynekologisk undersøkelse

Legen kjenner på de indre organene med to fingre i skjeden og en hånd på magen.

Gynekologisk undersøkelse

Ved ultralydundersøkelse føres en ultralydprobe inn i skjeden.

Legen undersøker de ytre kjønnsorganene og kjenner på livmoren og eggstokkene med to fingre innvendig i skjeden og den andre hånden på magen. Skjedens innside og livmormunnen inspiseres ved hjelp av et spekulum. Spekelet holder skjedeveggene fra hverandre, for bedre innsyn. Ofte gjøres samtidig en ultralydundersøkelse via skjeden, for å få oversikt over livmor og eggstokk. I noen tilfeller undersøker legen urinblæren.

Undersøkelsen varer fra 10 til 30 minutter, avhengig av hva som skal gjøres.

Pasienten kan spise og drikke etter undersøkelsen. Noen opplever litt blødning, og det er vanlig med noe ømhet i magen, svie fra urinveiene og vannlatningstrang.

Det anbefales at pasienten tar det rolig etter undersøkelsen.