Teksten som presenteres her er i hovedsak hentet fra Gynea, et veiledet internettbasert lærings -og mestringsprogram for kvinner som har hatt underlivskreft. Hensikten er å bidra til økt kunnskap om de kroppslige og psykologiske endringene som er vanlig etter kreftbehandling. Når man får innsikt i og forståelse for hva sykdom og behandling har ført til av endringer, kan det gi både gjenkjennelse og opplevelse av kontroll, noe som igjen gjør at man kan leve bedre med endringene. Gjennom faktakunnskap håper vi å kunne gi deg nyttig informasjon som kan bidra til mestring av den situasjonen du er i nå.
Gynea bygger på forskning, kunnskap og klinisk erfaring fra kreftbehandling og mestringspsykologi og er utviklet av et team med et bredt spekter av ekspertise og erfaring innen feltet. Programmets innhold er underlagt opphavsrett og er utviklet under ledelse av professor i sykepleie PhD Ragnhild Johanne Tveit Sekse og overlege i gynekologi og PhD Henrica Werner. Gynea er en del av et forskningsprosjekt innenfor INTROMAT under Helse Bergen som er et femårig IKT-fyrtårnprosjekt finansiert av Norges Forskningsråd.
Gynea presenteres i Kreftlex som følge av et samarbeidsprosjekt mellom Helse Bergen og Institutt for kreftgenetikk og informatikk ved Oslo Universitetssykehus HF.
Les mer om Gynea
Noen kvinner forteller at de har plager fra urinveier, spesielt dersom de har fått strålebehandling mot bekkenet.
Problemer med å tømme blæren like etter operasjonen kan oppstå fordi noen nervegrener er blitt skadet. I de fleste tilfeller vil da blærefunksjonen normalisere seg etter noen uker, men for enkelte kan problemet vare noe lenger. Har du vedvarende plager, bør du ta det opp med legen din.
Dersom du har fått strålebehandling mot bekkenet kan urinblæren være irritert etter denne behandlingen. Noen rapporterer om plutselig vannlatningstrang, urinlekkasje, problemer med å få til å tisse eller problemer med blæretømming, smerter eller det å måtte tisse om nettene.
Stråleskader kan oppstå fra måneder til år etter behandling, og de kan være varige.
Det er viktig å huske at problemer som oppstår kort tid etter behandling, kan gå over av seg selv. Har du vedvarende plager fra urinveiene, bør du ta det opp med legen din.
Urinlekkasje etter behandling for kreft i eggstokkene, livmorkreft og kreft i de ytre kjønnsorganer, er ikke så vanlig, selv om det også kan forekomme. Da kan det gjerne handle om dårlig lukkemuskulatur i blæren.
Hva kan jeg gjøre?
- Ta opp problemet med legen din eller annet helsepersonell.
- Tren knipeøvelser daglig – les instruksjonene nedenfor.
- Finn frem til truseinnlegg eller bind som hjelper deg.
- Vær i aktivitet til tross for plagene dine.
- Drikk rikelig.
Instruksjoner til knipeøvelser
Uansett om du har problemer eller ikke fra blære og urinveiene, er det nyttig å trene bekkenbunnen i etterkant av behandling. Bekkenbunnsmuskulaturen danner på en måte “gulvet” i kroppen vår. En riktig sammentrekning av muskulaturen i bekkenbunnen er når du kjenner det som om noe trekkes innover i kroppen.
Mange kvinner kan være usikker på om de trener bekkenbunnen rett når de gjør knipeøvelser. En måte å sjekke dette på er å knipe av urinstrålen når du sitter på toalettet. Du vet at du bruker rett muskulatur om du stopper urinstrålen. Det å gjøre daglige knipeøvelser der du strammer for så å slappe av, kan virke forebyggende og har ingen bivirkninger.
Det finnes både brosjyrer og treningsvideoer som viser hvordan man kan trene bekkenbunnen. Norsk Fysioterapeutforbund har en fin side om temaet om du ønsker å vite mer.