På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Utvendig strålebehandling ved gynekologisk kreft

Strålebehandling brukes både for å helbrede sykdom og lindre symptomer. Strålebehandling kan benyttes alene eller i kombinasjon med andre behandlingsformer som kirurgi, hormon- og cellegiftbehandling.

Hvordan forbereder du deg?

For å ha god oversikt over svulstutbredelse i det aktuelle behandlingsområdet må det foreligge MR/CT, som dekker bekkenet og lymfeknutestasjoner retroperitonealt til diafragmakuplene, samt CT toraks for å utelukke/påvise spredning til lunge.

En halv time før CT-doseplan må du tømme urinblæren og deretter drikke to glass vann. Dette gjør du for å ha lik blærevolum hver gang.

Bilder til planlegging tas på simulatorenheten. Det er viktig at du ikke har smerter eller er urolig, slik at du klarer å ligge stille på ryggen den tiden som er nødvendig (20 til 30 minutter). Eventuelt gis smertestillende og/eller beroligende medikamenter. Undersøkelsesbordet er flatt, du får en standardisert pute under knærne og stor pute under hodet. Dette leiet er nødvendig for at leiet er identisk med det som brukes på behandlingsapparatene.

Intravenøs kontrast brukes rutinemessig, Pasienter med diabetes som bruker medikament av metformin-type, må ikke ta disse siste 2 døgn før planleggingen.

Inntegning, utarbeidelse av strålefelt, nødvendige justeringer og overføring av data og bilder til behandlingsapparatet tar vanligvis 10 til12 dager.

Hvordan forgår behandlingen?

Ved første behandling skjer opptegningene (markeringer). Du vil få noen tusjstreker på huden som du må passe på å beholde under hele behandlingsperioden.  Det er derfor viktig at du ikke vasker området med såpe eller skrubber på huden som skal ha behandling.

Selve strålebehandlingen foregår i spesialrom med en strålebehandlingsmaskin (lineærakselerator). Du ligger på et bord hvor strålefeltet innstilles, ved hjelp av markeringene, slik at du ligger i samme stilling under hver strålebehandling. Under selve bestrålingen er du alene i rommet, og behandlingen blir ledet av personalet på utsiden. Du blir hele tiden overvåket via en TV-skjerm og kan når som helst få kontakt med personalet ved å vinke. Du vil høre en lyd fra maskinen mens strålingen pågår.

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil