På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Kirurgi ved egglederkreft

Spørsmål om fjerning av livmor og eggstokker

Ved konstatert kreft i egglederne fjernes vanligvis livmor og begge eggstokker/eggledere (hysterektomi og bilateral salpingo-ooforektomi – BSO). Lymfeknuter i bekken og langs store blodkar og øvrige deler av buken sjekkes, for å kartlegge svulstens utbredelse. På grunn av spredningsfare til bukhinnen fjernes også bukhinnefolden (omentektomi). Målsetningen er helbredelse.

Fertilitetsbevarende kirurgi kan ikke anbefales ved kreft i eggleder.

Beskrivelse av fjerning av livmor og eggstokker ved egglederkreft

Pasienten ligger i ryggleie under operasjonen. Det lages et midtlinjesnitt fra navlen og ned. Hvis det er ascites, tas det prøver av denne, hvis ikke skylles buken med saltvann (50 ml), som det tas prøver fra. Prøven sendes til cytologisk undersøkelse for å se om det foreligger kreftceller. Buken inspiseres grundig for eventuell spredning. Under operasjonen fjernes eggstokker/eggledere og blir sendt til frysesnitt og mikroskopisk undersøkelse for å få histologisk diagnose av vevet. Diagnosen er vanligvis klar i løpet av 30 minutter. På bakgrunn av undersøkelsen planlegges videre forløp av operasjonen. Livmor og livmorhals fjernes. Den øverste delen av skjeden sys sammen. Avslutningsvis fjernes lymfeknuter og bukhinnefold, og bukveggen lukkes.  

Kontroll hos kirurg gjøres etter cirka 2 uker, når svaret fra patologen foreligger.

Dersom lymfeknuter er fjernet i bekkenet, kan det hos noen utvikles lymfeansamling i bena med hevelse og sprengfølelse (lymfødem).

Her kan du se en video som viser fjerning av livmor og eggstokker/eggledere. Videoen er laget for helsepersonell og viser en autentisk operasjon. Vi advarer mot sterke inntrykk. Klikk for å se video

 
Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil