Docetaksel kur

Docetaksel (docetaxel) er en cellegift som gis blant annet ved kreft i eggstokker, eggledere, bukhinne og livmor. Behandlingen gjentas hver 3. uke. Hvor mange kurer som gis, vurderes individuelt av legen. Docetaksel gis enten alene eller i kombinasjon med andre cellegifter.

Hvordan kan jeg forberede meg?

Du trenger ikke gjøre noen spesielle forberedelser i forkant. Lev så normalt som mulig.

Kvelden før og på morgenen kurdagen skal du ta allergiforebyggende medikamenter. Vi anbefaler at du spiser vanlig frokost før du kommer til behandling.

Kuren gis poliklinisk. Du skal ta blodprøver 90 minutter før legesamtalen. Legen vurderer blodprøvene og din allmenntilstand før kuren bestilles. Det må påberegnes noe ventetid mens apoteket klargjør kuren.

Hvordan foregår behandlingen?

Docetaksel gis direkte inn i blodet (intravenøst), og du vil derfor få innlagt en kanyle i en blodåre på armen. Det brukes en dråpetellemaskin (infusomat) som sørger for at riktig mengde væske skal gå inn på riktig tid.
Behandlingen tar 1,5–2 timer.

Etter at kuren er ferdig fjernes venekanylen og du kan reise hjem.

Bivirkninger og komplikasjoner

Allergiske reaksjoner

Docetaksel kan gi allergiske reaksjoner, og du vil få forebyggende medisiner mot dette. Symptomer på allergisk reaksjon kan være varmefølelse i ansiktet, utslett og kløe, lavt blodtrykk, tungpusthet/trykkfornemmelse i brystet, akutte ryggsmerter, magekramper og diaré. I svært sjeldne tilfeller kan man utvikle sjokk. Eventuelle reaksjoner på docetaxel oppstår oftest i løpet av de første 10–15 minuttene av den første eller andre kuren. På bakgrunn av dette blir du ekstra nøye observert under oppstart av kuren. Gi beskjed til lege/sykepleier om eventuell kjent allergi.

Påvirkning av benmargen

Benmargen produserer røde og hvite blodlegemer, samt blodplater. Cellegift kan føre til forbigående nedsatt produksjon, slik at antallet reduseres. Dette kan føre til lav blodprosent, svekket immunforsvar eller nese- og hudblødninger. Tiden når blodverdiene er på det laveste kalles nadirfasen, og inntreffer vanligvis 7–14 dager etter behandling. Du bør da unngå kontakt med personer med kjent infeksjon (for eksempel forkjølelse). Utenom dette kan du leve så normalt som mulig.

Kontakt umiddelbart lokalsykehus (uansett tid på døgnet) dersom du opplever:

  • kroppstemperatur over 38,3° C eller vedvarende kroppstemperatur over 38,0° Ttilstreb så korrekt måling som mulig, det er anbefalt at du tar temperaturen i endetarmen med et elektronisk termometer.
  • spontane nese- eller hudblødninger. Småblødninger som skyldes såre slimhinner i nesen er ikke farlig.
  • andre infeksjonstegn, for eksempel utslett/kløe, kraftig redusert allmenntilstand, endret mental funksjon.

Husk å informere om at du får cellegiftsbehandling.

Nevrologiske bivirkninger

Docetaksel kan påvirke perifere nerver og føre til nummenhet, stikking/prikking, kløe, brennende eller manglende følelse i fingre og/eller tær. Massasje og varme kan gi midlertidig lindring. Symptomene er forbigående i de fleste tilfeller, men noen plager kan forbli.

Tretthet

Også kjent som fatigue. Å bli trett og sliten i forbindelse med kreftsykdom og behandling er normalt. Opplevelsen av tretthet er mest uttalt den første uken etter kur. Typisk er at trettheten ikke går over ved søvn eller hvile. Det er viktig å finne en balanse mellom aktivitet og hvile. Forskning viser at det er gunstig med noe fysisk aktivitet hver dag. For mange er det bedre med flere korte turer enn èn lang tur. De fleste opplever at plagene avtar når kreftbehandlingen er over.

Forstoppelse

Forstoppelse kan forekomme ved behandling med Ondansetron® (kvalmeforebyggende). Du kan i noe grad forebygge dette ved å drikke rikelig vann, spise fiberrik kost og holde deg i fysisk aktivitet. Det kan bli nødvendig å bruke avføringsmidler i en periode.

Hårtap

De fleste mister håret på hodet av denne cellegiftskuren. Det medfører i varierende grad også kroppshår som øyevipper, øyebryn og kjønnshår. Håret kan falle av i løpet av de første to til tre ukene etter oppstart med cellegift, eller det kan gradvis tapes over en periode på flere uker. Etter avsluttet cellegiftsbehandling kommer håret tilbake. Håret kan endre litt karakter, både når det gjelder farge og struktur. Det ytes stønad til anskaffelse av parykk/hodeplagg om det er ønskelig.

Hud- og negleforandringer

Docetaksel kan føre til forandringer på hud og negler, og kan medføre kløende hudutslett og neglerotsbetennelse. Det er vanlig å bli rød/varm, spesielt i ansiktet. Dette oppleves gjerne kort tid etter at kuren er avsluttet og kan vare opptil et døgn. Det er helt ufarlig og vil gå over av seg selv.

Docetaksel kan føre til palmoplantar erythrodysesthesia (PPE), også kalt hånd-/fotsyndrom. Symptomer kan være rødhet, ømhet/verking, hovenhet, flassing, eller små, hvite blemmer på håndflater og fotsåler. Ved symptomer bør du unngå sol, varme, trykk mot huden, stramme klær og sko. Det kan lindre å bruke fuktighetskrem, kalde omslag/bad eller smertestillende av typen NSAIDS, kortison. Symptomene forsvinner vanligvis av seg selv etter 1-2 uker.

Såre slimhinner

Cellegiftsbehandling kan føre til tørre og såre slimhinner i munn og svelg. Dette kan føre til hull i tennene, tannkjøttproblemer og sopp (mukositt). Plagene oppstår oftest den første uken etter kur og kan for noen vare gjennom hele behandlingsperioden. Vi anbefaler god munnhygiene og bruk av fluorskyll. Slimhinnene i øynene, nesen og skjeden kan også bli tørre og såre. Dersom du opplever å få såre slimhinner kan vi hjelpe deg med informasjon om hvordan du kan lindre plagene.

Øyebetennelse

Docetaksel kan medføre en lett/moderat betennelse på øyets bindehinne, såkalt konjunktivitt. Symptomer kan være ruskfølelse, tåreflod, svie og kløe i tillegg til at øyet blir rødt og slimhinnen hoven. Symptomene går vanligvis over av seg selv eller de kan behandles med lokale steroider.

Vektoppgang og ødemer

Docetaksel kan føre til forbigående dårligere utskillelse av væske fra kroppen. Dette kan føre til vektoppgang og/eller ansamling av væske i særlig armer og bein. Det kan bli nødvendig med vanndrivende medikamenter for å hjelpe kroppen til å kvitte seg med væske. Det er viktig at du drikker rikelig og holder deg i noe aktivitet etter behandling.