Gemcitabinkur

Gemcitabin er en cellegift som gis blant annet ved kreft i eggstokker, eggledere og bukhinne samt som behandling ved tilbakefall. Én kur gis over 2 dager (dag 1 og deretter dag 8). Oppstart av ny kur hver 3. uke. Hvor mange kurer som gis, vurderes individuelt av legen. Gemcitabin gis enten alene eller i kombinasjon med andre cellegifter.

Hvordan kan jeg forberede meg?

Du trenger ikke gjøre noen spesielle forberedelser i forkant. Lev så normalt som mulig. På morgenen kurdagen skal du ta kvalmeforebyggende medikamenter. Vi anbefaler at du spiser vanlig frokost før du kommer til behandling.

Kuren gis poliklinisk. Du skal ta blodprøver 90 minutter før legesamtalen. Får du kuren på sengepost og innlegges samme dag, tar du blodprøver før du møter på avdelingen. Legen vurderer blodprøvene og din allmenntilstand før kuren bestilles. Det må påberegnes noe ventetid mens apoteket klargjør kuren.

Hvordan foregår behandlingen?

Gemcitabin gis direkte inn i blodet (intravenøst), og du vil derfor få innlagt en kanyle i en blodåre på armen. Det brukes en dråpetellemaskin (infusomat) som sørger for at riktig mengde væske skal gå inn på riktig tid. Hver kurdag varer 45–60 minutter. Etter at kuren er ferdig fjernes venekanylen og du kan reise hjem.

Bivirkninger og komplikasjoner

Gemcitabin tåles generelt godt og det observeres lite bivirkninger. Du mister ikke håret av gemcitabin alene. Dersom du får strålebehandling i tillegg, kan enkelte bivirkninger være mer fremtredende.

Påvirkning av benmargen

Benmargen produserer røde og hvite blodlegemer, samt blodplater. Cellegift kan føre til forbigående nedsatt produksjon, slik at antallet reduseres. Dette kan føre til lav blodprosent, svekket immunforsvar eller nese- og hudblødninger. Tiden når blodverdiene er på det laveste kalles nadirfasen, og inntreffer vanligvis 7–14 dager etter behandling. Du bør da unngå kontakt med personer med kjent infeksjon (for eksempel forkjølelse). Utenom dette kan du leve så normalt som mulig.

Kontakt umiddelbart lokalsykehus (uansett tid på døgnet) dersom du opplever:

  • feber 38,3°C eller høyere målt en gang eller vedvarende temperatur på 38,0°C eller høyere i mer enn en time. Det er anbefalt at du tar temperaturen i endetarmen med et elektronisk termometer.
  • spontane nese- eller hudblødninger. Småblødninger som skyldes såre slimhinner i nesen er ikke farlig.
  • andre infeksjonstegn, for eksempel utslett/kløe, kraftig redusert allmenntilstand, endret mental funksjon.

Husk å informere om at du får cellegiftsbehandling.

Tretthet

Også kjent som fatigue. Å bli trett og sliten i forbindelse med kreftsykdom og behandling er normalt. Opplevelsen av tretthet er mest uttalt den første uken etter kur. Typisk er at trettheten ikke går over ved søvn eller hvile. Det er viktig å finne en balanse mellom aktivitet og hvile. Forskning viser at det er gunstig med noe fysisk aktivitet hver dag. For mange er det bedre med flere korte turer enn èn lang tur. De fleste opplever at plagene avtar når kreftbehandlingen er over.

Forstoppelse

Forstoppelse kan forekomme ved behandling med Zofran® (ondansetron) som er en kvalmeforebyggende medisin. Du kan i noe grad forebygge forstoppelse ved å drikke rikelig vann, spise fiberrik kost og holde deg i fysisk aktivitet. Det kan bli nødvendig å bruke avføringsmidler i en periode.

Hårtap

Ved denne kuren kan du bli litt tynnere i håret på hodet. De færreste mister håret helt. Det ytes stønad til anskaffelse av parykk/hodeplagg om det er ønskelig.

Såre slimhinner

Cellegiftsbehandling kan føre til tørre og såre slimhinner i munn og svelg. Dette kan føre til hull i tennene, tannkjøttproblemer og sopp (mukositt). Plagene oppstår oftest den første uken etter kur og kan for noen vare gjennom hele behandlingsperioden. Vi anbefaler god munnhygiene og bruk av fluorskyll. Slimhinnene i øynene, nesen og skjeden kan også bli tørre og såre. Dersom du opplever å få såre slimhinner kan vi hjelpe deg med informasjon om hvordan du kan lindre plagene.