EP-kur

EP er en kombinasjonskur som består av cellegiftene etoposid og cisplatin. Den gis blant annet ved kreft i eggstokker, eggledere og livmorhals. Én kur gis over 3 (dag 1–3) eller 5 dager (dag 1–5). Oppstart av ny kur hver 3.uke. Hvor mange kurer som gis, vurderes individuelt av legen.

Hvordan kan jeg forberede meg ?

Du trenger ikke gjøre noen spesielle forberedelser i forkant. Lev så normalt som mulig.

På morgenen kurdagen skal du ta allergi- og kvalmeforebyggende medikamenter. Vi anbefaler at du spiser vanlig frokost før du kommer til behandling.

Kuren gis poliklinisk. Du skal ta blodprøver 90 minutter før legesamtalen. Legen vurderer blodprøvene og din allmenntilstand før kuren bestilles. Det må påberegnes noe ventetid mens apoteket klargjør kuren.

Hvordan foregår behandlingen?

EP gis direkte inn i blodet (intravenøst), og du vil derfor få innlagt en kanyle i en blodåre på armen. Det brukes en dråpetellemaskin (infusomat) som sørger for at riktig mengde væske skal gå inn på riktig tid.

Hver kurdag varer mellom 5–9 timer, avhengig av om du får kuren over 3 eller 5 dager. Du kan reise hjem eller bo på pasienthotell mellom kurdagene.

Før og etter hver kurdag tas kroppstemperatur og vekt av deg for å observere tegn på infeksjon og vektoppgang. Cisplatin er sterk medisin for nyrene, og for å unngå nyreskade får du tilført flere liter væske intravenøst. Du må tisse på et bekken slik at vi får målt mengden urin. Det kan bli nødvendig med vanndrivende medisiner for å hjelpe kroppen til å kvitte seg med væske.

Etter at siste kurdag er ferdig fjernes venekanylen og du kan reise hjem.

Benmargsstimulerende sprøyte

Etter hver kur må du ta en sprøyte i underhudsfettet i magen, låret eller overarmen. Den skal bidra til økt produksjon av hvite blodlegemer i blodet ditt, og dermed redusere risikoen for at du pådrar deg en infeksjon mellom kurene. Sprøyten kan du sette hos egen fastlege, du kan sette den selv etter opplæring eller vi gjør avtale med hjemmesykepleien i ditt distrikt. Den første sprøyten skal gis av helsepersonell. Det er vanlig å oppleve forbigående muskel- og skjelettsmerter.

Bivirkninger og komplikasjoner

Kvalme og oppkast

EP er en kvalmefremkallende cellegiftskur, og du vil få forebyggende medisiner mot dette. Det medfølger også resept på medisiner du kan ta ved behov dersom du føler deg kvalm etter kur. Dersom du opplever at kvalme og oppkast blir et problem for deg kan vi hjelpe deg med informasjon om hvordan du kan lindre plagene.

Allergiske reaksjoner

Noen cellegifter kan i sjeldne tilfeller gi allergiske reaksjoner. Symptomer på allergisk reaksjon kan være varmefølelse i ansiktet, utslett og kløe, lavt blodtrykk, tungpusthet/trykkfornemmelse i brystet, akutte ryggsmerter, magekramper og diaré.

Påvirkning av benmargen

Benmargen produserer røde og hvite blodlegemer, samt blodplater. Cellegift kan føre til forbigående nedsatt produksjon, slik at antallet reduseres. Dette kan føre til lav blodprosent, svekket immunforsvar eller nese- og hudblødninger. Tiden når blodverdiene er på det laveste kalles nadirfasen, og inntreffer vanligvis 7–14 dager etter behandling. Du bør da unngå kontakt med personer med kjent infeksjon (for eksempel forkjølelse). Utenom dette kan du leve så normalt som mulig.

Kontakt umiddelbart lokalsykehus (uansett tid på døgnet) dersom du opplever:

  • Kroppstemperatur over 38,3° C eller vedvarende kroppstemperatur over 38,0° Det er anbefalt at du tar temperaturen i endetarmen med et elektronisk termometer.
  • Spontane nese- eller hudblødninger. Småblødninger som skyldes såre slimhinner i nesen er ikke farlig
  • Andre infeksjonstegn, for eksempel utslett/kløe, kraftig redusert allmenntilstand, endret mental funksjon.

Husk å informere om at du får cellegiftsbehandling.

Nevrologiske bivirkninger

Cisplatin kan påvirke perifere nerver og føre til nummenhet, stikking/prikking, kløe, brennende eller manglende følelse i fingre og/eller tær. Massasje og varme kan gi midlertidig lindring. Symptomene er forbigående i de fleste tilfeller, men noen plager kan forbli.

Påvirkning av hørselen

Cisplatin kan påvirke det indre øret og føre til øresus, pipelyder og nedsatt hørsel.

Vektøkning

Det gis mye væske gjennom behandlingen for å sikre god gjennomstrømming i nyrene og dermed bedre utskillelse av avfallsstoffer. Dette kan føre til forbigående vektoppgang.

Forstoppelse

Forstoppelse kan forekomme ved behandling med Aloxi® (kvalmeforebyggende). Du kan i noe grad forebygge dette ved å drikke rikelig vann, spise fiberrik kost og holde deg i fysisk aktivitet. Det kan bli nødvendig å bruke avføringsmidler i en periode

Tretthet

Også kjent som fatigue. Å bli trett og sliten i forbindelse med kreftsykdom og behandling er normalt. Opplevelsen av tretthet er mest uttalt den første uken etter kur. Typisk er at trettheten ikke går over ved søvn eller hvile. Det er viktig å finne en balanse mellom aktivitet og hvile. Forskning viser at det er gunstig med noe fysisk aktivitet hver dag. For mange er det bedre med flere korte turer enn én lang tur. De fleste opplever at plagene avtar når kreftbehandlingen er over.

Hårtap

De fleste mister håret på hodet av denne cellegiftskuren. Det medfører i varierende grad også kroppshår som øyevipper, øyebryn og kjønnshår. Håret kan falle av i løpet av de første to til tre ukene etter oppstart med cellegift, eller det kan gradvis tapes over en periode på flere uker. Etter avsluttet cellegiftsbehandling kommer håret tilbake. Håret kan endre litt karakter, både når det gjelder farge og struktur. Det ytes stønad til anskaffelse av parykk/hodeplagg om det er ønskelig.

Såre slimhinner

Cellegiftsbehandling kan føre til tørre og såre slimhinner i munn og svelg. Dette kan føre til hull i tennene, tannkjøttproblemer og sopp (mukositt). Plagene oppstår oftest den første uken etter kur og kan for noen vare gjennom hele behandlingsperioden. Vi anbefaler god munnhygiene og bruk av fluorskyll. Slimhinnene i øynene, nesen og skjeden kan også bli tørre og såre. Dersom du opplever å få såre slimhinner kan vi hjelpe deg med informasjon om hvordan du kan lindre plagene.