Bleomycin-/Etoposid-/Cisplatinkur (BEP)

BEP er en kombinasjonskur som består av cellegiftene bleomycin, etoposid og cisplatin. Kuren gis blant annet ved kreft i eggstokker. Én kur gis over 6 dager (dag 1–6) og etter en uke, dag 15. Oppstart av ny kur hver 3. uke. Hvor mange kurer som gis, vurderes individuelt av legen. Behandlingen gis på sengepost, med unntak av dag 15 som oftest gis poliklinisk ved lokalsykehus.

Hvordan kan jeg forberede meg?

Du trenger ikke å gjøre noen spesielle forberedelser i forkant. Lev så normalt som mulig.

Du vil få lagt inn en veneport (VAP) i forkant av behandlingen.

Det skal tas blodprøver og røntgenbilde av lungene dine før hver kur. Ta blodprøver før du møter på avdelingen. Legen vurderer røntgenbildet, blodprøvene og din allmentilstand før kuren bestilles. Det må påberegnes noe ventetid mens apoteket klargjør kuren.

Hver morgen vil du få kvalmeforebyggende medisiner. Vi anbefaler at du dusjer og spiser vanlig frokost før behandlingen starter.

Hvordan foregår behandlingen?

BEP gis direkte inn i blodet (intravenøst) gjennom VAPen du har fått lagt inn i forkant. Det brukes en dråpetellemaskin (infusomat) som sørger for at riktig mengde væske skal gå inn på riktig tid. Du vil være koblet til intravenøsstativet store deler av dagen og det kan ikke kobles fra deg uten en spesiell grunn. Vi anbefaler at du er i noe aktivitet i løpet av dagen selv om du er koblet til stativet. Du kan spise og drikke om du ønsker det.

Kurdag 1, 3, 4 og 5 varer behandlingen i 9–10 timer. Dag 2 varer behandlingen i 11–12 timer. Dag 6 og 15  varer behandlingen i 6,5 timer.

Før og etter hver kurdag skal det tas kroppstemperatur og vekt av deg for å observere tegn på infeksjon og vektoppgang. Cisplatin er sterk medisin for nyrene, og for å unngå nyreskade får du tilført flere liter væske intravenøst. Du må tisse på et bekken slik at vi får målt mengden urin. Det kan bli nødvendig med vanndrivende medisiner for å hjelpe kroppen til å kvitte seg med væske.

Etter at 6. kurdag er ferdig fjernes VAP-nålen og du kan reise hjem i påvente av dag 15.

Benmargsstimulerende sprøyte

På dag 6–8 må du ta en sprøyte i underhudsfettet i magen, låret eller overarmen. Den skal bidra til økt produksjon av hvite blodlegemer i blodet ditt, og dermed redusere risikoen for at du pådrar deg en infeksjon mellom kurene. Sprøyten kan du sette hos egen fastlege, du kan sette den selv etter opplæring eller vi gjør avtale med hjemmesykepleien i ditt distrikt. Den første sprøyten skal gis av helsepersonell. Det er vanlig å oppleve forbigående muskel‐ og skjelettsmerter.

Bivirkninger og komplikasjoner

Kvalme og oppkast

BEP er en kvalmefremkallende cellegiftkur, og du vil få forebyggende medisiner mot dette. Du får også resept på medisiner du kan ta ved behov dersom du føler deg kvalm etter kur. Dersom du opplever at kvalme og oppkast blir et problem for deg kan vi hjelpe deg med informasjon om hvordan du kan lindre plagene.

Lungeforandringer

Bleomycin kan gi en betennelsesreaksjon i lungene, såkalt lungefibrose. Dette kontrolleres med røntgenbilde før hver kur. Symptomer kan være tørrhoste, pustebesvær eller brystsmerter. Lungeforandringene er forbigående i de fleste tilfeller, men ved uttalt betennelsesreaksjon kan man få varig nedsatt lungefunksjon.

Allergiske reaksjoner

Noen cellegifter kan i sjeldne tilfeller gi allergiske reaksjoner. Symptomer på allergisk reaksjon kan være varmefølelse i ansiktet, utslett og kløe, lavt blodtrykk, tungpusthet/trykkfornemmelse i brystet ,akutte ryggsmerter, magekramper og diaré.

Påvirkning av benmargen

Benmargen produserer røde og hvite blodlegemer, samt blodplater. Cellegiften kan føre til forbigående nedsatt produksjon, slik at antallet reduseres. Dette kan føre til lav blodprosent, svekket immunforsvar eller nese- og hudblødninger. Tiden når blodverdiene på på det laveste kalles nadirfasen, og inntreffer vanligvis 7–14 dager etter behandling. Du bør da unngå kontakt med personer med kjent infeksjon (for eksempel forkjølese). Utenom dette kan du leve så normalt som mulig.

Kontakt umiddelbart lokalsykehus (uansett tid på døgnet) dersom du opplever:

  • feber 38,3°C eller høyere målt en gang eller vedvarende temperatur på 38,0°C eller høyere i mer enn en time. Det er anbefalt at du tar temperaturen i endetarmen med et elektronisk termometer.
  • spontane nese- eller hudblødninger. Småblødninger som skyldes såre slimhinner i nesen er ikke farlig.
  • andre infeksjonstegn, for eksempel utslett/kløe, kraftig redusert allmenntilstand endret mental funksjon.

Husk å informere om at du får cellegiftbehandling.

Nevrologiske bivirkninger

Cisplatin kan påvirke perifere nerver og føre til nummenhet, stikking/prikking, kløe, brennende eller manglende følelse i fingre og/eller tær. Massasje og varme kan gi midlertidig lindring. Symptomene er forbigående i de fleste tilfeller, men noen plager kan forbli.

Feber

Bleomycin kan gi en ufarlig feberreaksjon under og få timer etter kur. Du vil få forebyggende medisiner mot dette.

Påvirkning av hørselen

Cisplatin kan påvirke det indre øret og føre til øresus, pipelyder og nedsatt hørsel.

Vektøkning

Det gis mye væske gjennom behandlingen for å sikre god gjennomstrømming i nyrene og dermed bedre utskillelse av avfallsstoffer. Dette kan føre til forbigående vektoppgang.

Forstoppelse

Forstoppelse kan forekomme ved behandling med Akynzeo® (kvalmeforebyggende). Du kan i noe grad forebygge dette ved å drikke rikelig vann, spise fiberrik kost og holde deg i fysisk aktivitet. Det kan bli nødvendig å bruke avføringsmidler i en periode.

Tretthet

Også kjent som fatigue. Å bli trett og sliten i forbindelse med kreftsykdom og behandling er normalt. Opplevelsen av tretthet er mest uttalt den første uken etter kur. Typisk er at  trettheten ikke går over ved søvn eller hvile. Det er viktig å finne en balanse mellom aktivitet og hvile. Forskning viser at det er gunstig med noe fysisk aktivitet hver dag. For mange er det bedre med flere korte turer enn én lang tur. De fleste opplever at plagene avtar når kreftbehandlingen er over.

Hårtap

De fleste mister håret på hodet av denne cellegiftkuren. Det medfører i varierende grad også kroppshår som øyevipper, øyebryn og kjønnshår. Håret kan falle av i løpet av de første to til tre ukene etter oppstart med cellegift, eller det kan gradvis tapes over en periode på flere uker. Etter avsluttet cellegiftsbehandling kommer håret tilbake. Håret kan endre litt karakter, både når det gjelder farge og struktur. Det ytes stønad til anskaffelse av parykk/hodeplagg om det er ønskelig.

Hud- og negleforandringer

Bleomycin kan gi brunlig pigmentforandringer i huden og negleforandringer. Pigmentforandringene kan være permanente.

Såre slimhinner

Cellegiftsbehandling kan føre til tørre og såre slimhinner i munn og svelg. Dette kan føre til hull i tennene, tannkjøttproblemer og sopp (mukosittt). Plagene oppstår oftest den første uken etter kur og kan for noen vare gjennom hele behandlingsperioden. Vi anbefaler god munnhygiene og bruk av fluorskyll. Slimhinnene i øynene, nesen og skjeden kan også bli tørre og såre. Dersom du opplever å få såre slimhinner kan vi hjelpe deg med informasjon om hvordan du kan lindre plagene.

Forholdsregler

Graviditet

Vi anbefaler at du bruker sikker prevensjon under behandlingen og i ett år etter behandling dersom du har mulighet for å bli gravid. Ved tørre og såre slimhinner anbefales bruk av kondom og eventuelt glidekrem. Såre slimhinner kan være grobunn for infeksjoner.