Karboplatin-/Gemcitabinkur

Karboplatin/gemcitabin er en kombinasjonskur som består av cellegiftene karboplatin og gemcitabin. Den gis blant annet ved kreft i eggstokker, eggledere og bukhinne og som behandling ved tilbakefall. Én kur gis over 2 dager (dag 1 og 8). Oppstart av ny kur hver 3. uke. Hvor mange kurer som gis, vurderes individuelt av legen.

Hvordan kan jeg forberede meg?

Du trenger ikke gjøre noen spesielle forberedelser i forkant. Lev så normalt som mulig.

På morgenen kurdagen skal du ta kvalmeforebyggende medikamenter. Vi anbefaler at du spiser vanlig frokost før du  kommer til behandling.

Denne kuren gis poliklinisk. Du skal ta blodprøver 90 minutter før legesamtalen. Legen vurderer blodprøvene og din allmenntilstand før kuren bestilles. Det må påberegnes noe ventetid mens apoteket klargjør kuren.

Hvordan foregår behandlingen?

Karboplatin/gemcitabin gis direkte inn i blodet (intravenøst), og du vil derfor få innlagt en kanyle i en vene på armen. Det brukes en dråpetellemaskin (infusomat) som sørger for at riktig mengde væske skal gå inn på riktig tid. Dag 1 varer behandlingen i 60–90 minutter og dag 2 varer behandlingen i 45–60 minutter. Etter at kuren er ferdig fjernes venekanylen og du kan reise hjem.

Bivirkninger og komplikasjoner

Kvalme og oppkast

Karboplatin/gemcitabin er en middels kvalmefremkallende cellegift, og du vil få forebyggende medisiner mot dette. Ta disse som foreskrevet. Det medfølger også resept på medisiner du kan ta ved behov dersom du føler deg kvalm etter kur.

Allergiske reaksjoner

Karboplatin kan i sjeldne tilfeller gi allergiske reaksjoner. Det er mest vanlig dersom man har fått 6 kurer eller mer. Reaksjoner kan opptre kun få minutter etter oppstart av kuren, men kommer oftest senere og kan også komme etter avsluttet kur. Symptomer på allergisk reaksjon kan være varmefølelse i ansiktet, utslett og kløe, lavt blodtrykk, tungpusthet/trykkfornemmelse i brystet, akutte ryggsmerter, magekramper og diaré.

Påvirkning av benmargen

Benmargen produserer røde og hvite blodlegemer, samt blodplater. Cellegift kan føre til forbigående nedsatt produksjon, slik at antallet reduseres. Dette kan føre til lav blodprosent, svekket immunforsvar eller nese‐ og hudblødninger. Tiden når blodverdiene er på det laveste kalles nadirfasen, og inntreffer vanligvis 7–14 dager etter behandling. Du bør da unngå kontakt med personer med kjent infeksjon (for eksempel forkjølelse). Utenom dette kan du leve så normalt som mulig.

Kontakt umiddelbart lokalsykehus (uansett tid på døgnet) dersom du opplever:

  • Kroppstemperatur over 38,3°C eller vedvarende kroppstemperatur over 38,0°C. Tilstreb så korrekt måling som mulig, det er anbefalt at du tar temperaturen i endetarmen med et elektronisk termometer.
  • Spontane nese‐ eller hudblødninger. Småblødninger som skyldes såre slimhinner i nesen er ikke farlig.
  • Andre infeksjonstegn, for eksempel utslett/kløe, kraftig redusert allmenntilstand, endret mental funksjon.

Husk å informere om at du får cellegiftsbehandling.

Feber

Gemcitabin kan gi en ufarlig feberreaksjon under og få timer etter kuren. Ta febernedsettende etter behov.

Hodepine

Du kan få forbigående hodepine og influensaliknende symptomer. Ta smertestillende etter behov.

Tretthet

Også kjent som fatigue. Å bli trett og sliten i forbindelse med kreftsykdom og behandling er normalt. Opplevelsen av tretthet er mest uttalt den første uken etter kur. Typisk er at trettheten ikke går over ved søvn eller hvile. Det er viktig å finne en balanse mellom aktivitet og hvile. Forskning viser at det er gunstig med noe fysisk aktivitet hver dag. For mange er det bedre med flere korte turer enn én lang tur. De fleste opplever at plagene avtar når kreftbehandlingen er over.

Forstoppelse

Forstoppelse kan forekomme ved behandling med Akynzeo® (kvalmeforebyggende). Du kan i noe grad forebygge dette ved å drikke rikelig vann, spise fiberrik kost og holde deg i fysisk aktivitet. Det kan bli nødvendig å bruke avføringsmidler i en periode.

Hårtap

Ved denne kuren kan du bli litt tynnere i håret på hodet. De færreste mister håret helt. Det ytes stønad til anskaffelse av parykk/hodeplagg om det er ønskelig.

Såre slimhinner

Cellegiftsbehandling kan føre til tørre og såre slimhinner i munn og svelg. Dette kan føre til hull i tennene, tannkjøttproblemer og sopp (mukositt). Plagene oppstår oftest den første uken etter kur og kan for noen vare gjennom hele behandlingsperioden. Vi anbefaler god munnhygiene og bruk av fluorskyll. Slimhinnene i øynene, nesen og skjeden kan også bli tørre og såre. Dersom du opplever å få såre slimhinner kan vi hjelpe deg med informasjon om hvordan du kan lindre plagene.