På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Ultralydveiledet merking av svulst i brystet

Diagnostisk merkebiopsi

Når det er avdekket en forandring i brystvevet etter en mammografiundersøkelse, tas det som regel en celle-og/eller vevsprøve (nålprøve) fra et område i brystet. Dette gjøres for at du skal få riktig diagnose. Det er imidlertid ikke alltid en slik celle- eller vevsprøve er nok til å stille en riktig diagnose, og noen ganger ønsker man derfor å fjerne hele forandringen i brystet slik at den kan undersøkes bedre.

Dersom det ikke er mulig å kjenne svulsten i brystet gjennom huden, trenger kirurgen en ledetråd for å gjenfinne forandringen under operasjonen. Ved hjelp av ultralyd settes det derfor inn en merketråd for å avmerke hvor svulsten befinner seg. Denne merkingen av området, sammen med biopsien, kalles diagnostisk merkebiopsi.

Merkingen gjøres på røntgenavdelingen, enten dagen før eller om morgenen operasjonsdagen. Det er ingen forberedelser før selve merkingen og lokalbedøvelse er ikke nødvendig. Bortsett fra et lite stikk i huden er det vanligvis lite ubehag forbundet med selve merkingen. Når merketråden er satt inn, tas det røntgenbilder for å se at tråden er riktig plassert. Det hele tar vanligvis cirka en halv time. (Se video lenger ned i dokumentet).

Hvordan forbereder jeg meg til selve operasjonen?

Før selve operasjonen skal du ha dusjet om morgenen. Du må ikke spise fast føde eller røyke de siste 6 timene før operasjonen. Du kan drikke vann og klare væsker som te, svart kaffe, brus og saft fram til 2 timer før du skal til operasjon. Pastiller, drops og tyggegummi er ikke tillat de siste 2 timene før narkosen. Pasienter med sukkersyke følger eget opplegg.

Gjør det vondt?

Du får en sprøyte med lokalbedøvelse når operasjonen begynner. Vanligvis kjenner du ingenting mens operasjonen pågår. Skulle du mot formodning kjenne noe, gir vi mer lokalbedøvelse. Hos noen vil såret kunne være ømt i mange uker uten at dette betyr at noe er unormalt. Ta gjerne Paracet som smertestillende hvis du trenger det. Bruk helst en brystholder som støtte i tiden etter operasjonen.

Etter undersøkelsen

Når operasjonen er avsluttet blir du værende på postoperativ avdeling til du er ordentlig våken. Puls og blodtrykk kontrolleres, og du får smertestillende og kvalmestillende medisin hvis du trenger det. Du kan vanligvis reise hjem etter noen timer.

Du får kun et lite operasjonssår. Stingene er festet under huden og forsvinner av seg selv, men såret blir gjerne tapet. Tapestrimlene kan sitte på til de faller av; eventuelt fjernes etter 3-4 uker. Du kan dusje 2 dager etter operasjonen hvis såret er tørt. La såret lufttørke etter dusjing, og legg på tørr bandasje. Ren og tørr bandasje trenger ikke å skiftes. Ved tegn på infeksjon (feber, varme og rødhet rundt såret), skal du kontakte lege.

Sykemelding vil bli gitt etter behov, vanligvis er cirka 1 uke tilstrekkelig.

Når får jeg resultatet?

Svaret på merkebiopsien får du cirka 2-3 uker etter operasjonen. Da vil også eventuell videre behandling eller kontroll avtales.

Video av ultralydveiledet merking

Under operasjonen blir den kirurgiske vevsprøven røntgenfotografert for å kontrollere at den er representativ. Det gjøres histologisk undersøkelse av preparatet.

 

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil