På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Kirurgisk fjerning av bryst (mastektomi)

Spørsmål om kirurgisk fjerning av bryst

Operasjonen utføres både ved forstadier til brystkreft og utviklet brystkreft, når brystbevarende operasjon av en eller flere grunner ikke er egnet. Det er ulike årsaker til at man velger en brystbevarende operasjon eller om man mener hele brystet bør fjernes. Størrelsen eller omfanget av svulstvevet er viktig, men også faktorer som alder, arvelighet, generell helsetilstand og praktiske forhold har betydning. Pasientens egen opplevelse av hvor mye brystet betyr for henne er også viktig. Målet er enten å kurere sykdommen eller ved spredning lokal kontroll av sykdommen. Ved invasiv kreft og DCIS grad 3 gjøres vevsprøve av vaktpostlymfeknute før operasjonen utføres. Lymfeknuter i armhulen fjernes ved lokalavansert sykdom eller når det før operasjonen er påvist spredning til armhulen.

Beskrivelse av operasjonen

Før operasjonen tegner kirurgen opp hvor operasjonsnittet bør legges på pasienten mens hun står, og håret i armhulen fjernes. Pasienten ligger i ryggleie under operasjonen og armen på den side som skal opereres legges i en vinkel på 70–90 grader ut fra kroppen. Etter opptegningen legges et ellipseformet hudsnitt. Brystkjertelen med innebefattende brystvorten frigjøres fra omliggende vev ned til brystmuskelen, og brystkjertelen fjernes.

Under operasjonen legges det av og til inn et dren med vakuum som festes med et sting. Såret lukkes med sting under huden og det legges på en bandasje.

Etter operasjonen bestemmer kirurgen når drenet fjernes, normalt når det er mindre enn 50 ml sårvæske siste døgn. Inngrepet kan gjøres dagkirurgisk med kontroll hos opertøren etter 2 til 3 uker.

Pasienten følges opp med årlig mammografi i 10 år.

Her kan du se en video som viser kirurgisk fjerning av bryst. Videoen er laget for helsepersonell og viser en autentisk operasjon. Vi advarer mot sterke inntrykk. Klikk for å se video

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil