Utskriftsdato (15.9.2024)

Informasjon til deg som er operert for sarkom i magen

Når du kommer hjem kan det dukke opp mange spørsmål i forbindelse med operasjonen.

Operasjonssår

Operasjonssåret er sydd i ett eller flere lag i selve bukveggen. I huden er det som oftest brukt metallstifter (agraffer). Ved hjemreise får du med deg en tang for å fjerne disse stiftene. De skal normalt fjernes 2 til 2.5 uker etter operasjonen og hos fastlegen hvis ikke annet er avtalt. Hvis du har vanlige sting kan disse også fjernes på tilsvarende tid etter operasjonen.

Du kan godt dusje selv om du har operasjonssår. Ta av gammel bandasje og dusj med lunkent vann over operasjonssåret. La såret lufttørre noen minutter og legg på ny bandasje.

Under operasjonen blir bukhinnen svekket. Det er derfor viktig at du unngår å løfte tyngre ting, særlig de første måneder etter operasjonen, for å unngå at det dannes et brokk. Brokk blir det når sårkantene glir fra hverandre ved at tråden såret er sydd med ryker eller skjærer gjennom og mister hold. Tegn på brokk er at det kommer fram en hevelse i arret. Ofte er dette bare synlig når trykket i magen er høyt, for eksempel når du hoster, løfter tungt eller reiser deg opp i sengen. Bruk av brokkbind kan være en god hjelp for å støtte magemuskulaturen.

Av og til kan det oppstå rødhet rundt agraffene. Dette kan skyldes at huden reagerer på metallet og det er helt ufarlig. Hvis du får feber og operasjonssåret blir rødt og varmt og/eller såret væsker er det viktig at du tar kontakt med fastlege, legevakt eller Radiumhospitalet for å få dette sjekket.

Urinveisinfeksjon

Det er ikke uvanlig at det oppstår urinveisinfeksjon etter en operasjon, spesielt hvis du har hatt kateter til blæren. Tegn på urinveisinfeksjon er hyppig vannlating, illeluktende urin, smerter, feber og/eller generelt ubehag i kroppen. Det er da svært viktig at du får tatt en urinprøve og levert til fastlegen eller sykehus, for behandling med antibiotika.

Smerter etter operasjon

Det er vanlig å ha sårsmerter etter en operasjon, og Paracetamol 1 gram fire ganger i døgnet kan være nok for å gjøre deg smertefri. For noen er det derimot nødvendig med sterkere smertestillende og dette får du resept på før du reiser. Noen smertestillende kan føre til forstoppelse hvis det ikke forebygges (se under).

Forstoppelse

Det er viktig å unngå forstoppelse. Vi anbefaler å bruke et mildt, smørende avføringsmiddel (eks. duphalac, lactulose) som du får kjøpt på apoteket. Du kan bruke en spiseskje morgen og kveld. Det kan også hjelpe å spise svisker som har ligget i vann natten over. Ved å drikke 1 – 1.5 liter væske hver dag kan det bidra til å forebygge forstoppelse. Hvis du øker mengden med fiber i kosten er det samtidig viktig å øke væskemengden.

Matlyst

Noen får dårlig matlyst og dette kan skyldes flere ting; operasjonen i seg selv, smerter, forstoppelse, kvalme m.m. Det er viktig at du spiser det du har lyst på, spesielt næringstett mat (brosjyrer).  Spesielt er proteiner nyttig i en sårtilhelingsperiode. Proteiner finnes det mye av i fisk, kjøtt og melkeprodukter.

Fysisk aktivitet

Det er vanlig at en blir trøtt og sliten etter en operasjon. Det er derfor viktig å finne en god balanse mellom hvile, søvn og aktivitet. En gradvis økning av den fysiske aktiviteten er viktig for å bygge opp kroppen etter operasjonen og å øke matlysten. Turer i frisk luft kan bidra til at man kommer seg raskere etter en bukoperasjon.